Την 13η σύνταξη υποσχέθηκε ο Φλαμπουράρης στους συνταξιούχους

Μια μέρα μετά την δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης στους θεσμούς με τα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, συνταξιούχοι από διάφορες οργανώσεις που εκπροσωπούν πάνω από 2,5 εκατ. συνταξιούχους σε όλη την Ελλάδα – ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, Εμπόρων, ΟΤΑ, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ, ΟΣΕ – πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Το ΠΑΜΕ είχε οργανώσει τη δική του συγκέντρωση στην Ομόνοια εναντίον της διαφαινόμενης συμφωνίας. Οι συμμετέχοντες στις δύο συγκεντρώσεις χαρακτήρισαν τη συμφωνία με τους δανειστές “λαιμητόμο για το λαό”, ζητώντας να μην μπει άλλο χέρι στις συντάξεις – ενώ στη συνέχεια, ενώθηκαν και κατευθύνθηκαν με πορεία μέσω της οδού Πανεπιστημίου στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να επιδώσουν υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό.

 

Μόλις η πορεία έφτασε στο ύψος του Μεγάρου Μαξίμου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, επετράπη μόνο σε μια αντιπροσωπεία των συνταξιούχων να περάσει από τον αστυνομικό κλοιό που βρισκόταν στο σημείο, προκειμένου να επιδώσει το υπόμνημα που περιείχε 18 αιτήματα.

 

Στο Μαξίμου τους υποδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος παρέλαβε το υπόμνημα, συζήτησε αρκετή ώρα με την αντιπροσωπεία των συνταξιούχων και υποσχέθηκε να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό, το αίτημά τους να συναντηθεί μαζί τους.

 

Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε ότι καταλαβαίνει τα προβλήματα των συνταξιούχων, που του είχε θέσει αμέσως πριν εκπρόσωπός του, και επισήμανε ότι αυτά συσσωρεύτηκαν όλο αυτό το τελευταίο διάστημα από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Τα κατανοούμε, θέλουμε να τα λύσουμε, αλλά πρέπει να κατανοήσετε κι εσείς ότι αυτά που συσσωρεύτηκαν επί 40 χρόνια και ιδιαίτερα τα τελευταία 5-6 χρόνια εναντίον των συνταξιούχων, των εργαζομένων, του ελληνικού λαού, δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε 5 μήνες, που κυβερνάει η κυνέρνηση», είπε.

 

Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε, ότι η κυβέρνηση επέτυχε μέχρι τώρα να μην καταργηθούν οι επικουρικές συντάξεις μέσα από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σημείωσε, ότι «οι συντάξεις θα παρθούν κανονικά» και πρόσθεσε πως «είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουμε με μεγάλη αγωνία και μεγάλο αγώνα να δοθεί η 13η σύνταξη στο τέλος του χρόνου, γιατί είχαμε πει ότι θα είναι μια σύνταξη των Χριστουγέννων».

 

Διαβεβαίωσε, ότι ο αγώνας που κάνει η κυβέρνηση είναι κυρίως για τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό. Είπε στους συνταξιούχους ότι θεωρεί πολύ θετικό ότι αγωνίζονται και ότι ήρθαν να συζητήσουν με την κυβέρνηση.

 

Νωρίτερα, ο Δήμος Κουμπούρης, εκ μέρους των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, εξέφρασε στον κ. Φλαμπουράρη την ανησυχία τους για αυτά που διαβάζουν για τη νέα συμφωνία, όπως είπε, αναφέροντας πως «είτε εμάς κόψετε την σύνταξη απευθείας, είτε μας την πάρετε μέσα από τον ΦΠΑ, ή μέσα από τη φορολογία, ή μέσα από τον ΕΝΦΙΑ, είναι ζητήματα που χειροτερεύουν τη ζωή μας». «Εμείς πληρώσαμε για τις συντάξεις μας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν», είπε, προσθέτοντας ότι στην κοινωνική ασφάλιση χρωστούν περίπου 20 δισ. ευρώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

«Γι’ αυτούς δεν βλέπουμε να λέγεται τίποτα και να παίρνονται μέτρα για να καταβληθούν αυτά που πρέπει», συμπλήρωσε.

 

Στο ερώτημα άλλου συνταξιούχου, για το ποια θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης για να εξασφαλίσει το εισόδημα των συνταξιούχων, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι «η πολιτική που θα εφαρμόσουμε είναι η πολιτική της αναδιανομής του εισοδήματος». «Αυτό που χρειάζεται», επισήμανε, «είναι να αυξηθεί η “πίτα” για να μπορέσουμε να τη μοιράσουμε».

 

Ανέφερε, ότι για να αυξηθεί αυτή «θα προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για να μπορέσουμε πραγματικά να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το τρομακτικό πρόβλημα που παραλάβαμε με 1,5 τουλάχιστον εκατομμύριο ανέργους, την καταστροφή που παραλάβαμε και που επικαθόρισε επί 40 χρόνια τις τύχες της χώρας μας».