Το Κίεβο στέλνει στρατό στην Ανατολική Ουκρανία

Μετακίνηση στρατευμάτων προς την Ανατολική Ουκρανία για ενίσχυση των θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων σε Μαριούπολη, Μπεντριάνσκ, Χάρκοβο και στον βορρά της επαρχίας Λουχάνσκ αποφάσισε χθες ο Πέτρο Ποροσένκο στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας.

 

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για την αξιολόγηση της κατάστασης μετά τις εκλογικές νίκες της Κυριακής και την ορκωμοσία του Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο στο Ντονέτσκ και του Ιγκόρ Πλοτνίτσκι στο Λουχάνσκ.

 

Το θερμόμετρο στην περιοχή ανέβηκε ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για νέα μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και από την πλευρά της Ρωσίας στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία.

 

Η αναζωπύρωση της έντασης προκλήθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, που μειώνουν εξαιρετικά τις πιθανότητες η κυβέρνηση του Κιέβου να καταφέρει να κυβερνήσει ομαλά τις δύο επαρχίες, καθώς η ορκωμοσία του νέου προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ζαχαρτσένκο και του προέδρου του Λουχάνκ Πλοτνίτσκι απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τις δύο επαρχίες από το Κίεβο.

 

Φυσικά ο Πέτρο Ποροσένκο, η ουκρανική κυβέρνηση και η Δύση έχουν ξεκαθαρίσει ότι θεωρούν τις εκλογές της Κυριακής παράνομες και σημειώνουν ότι παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας ειρήνευσης που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο.

 

Σύμφωνα με το Κίεβο η συμφωνία προέβλεπε τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη τοπικών αξιωματούχων και όχι το στήσιμο κάλπης για την αυτονομία ή όχι των επαρχιών. Για τον λόγο αυτό ο Πέτρο Ποροσένκο, εκτός από την αποστολή των ενισχύσεων, ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παύσει την ισχύ των νόμων που προβλέπουν ειδικό καθεστώς για τις ανατολικές επαρχίες.

 

Μόσχα

 

Από την πλευρά της η Μόσχα διατηρεί διακριτική στάση στο θέμα των εκλογών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, με τη μοναδική επίσημη δήλωση για το θέμα να είναι αυτή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γκεόργκι Καράσιν, ο οποίος ανέφερε πως «οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έλαβαν εξουσιοδότηση να διαπραγματευτούν με τις ουκρανικές αρχές για την επίλυση των όποιων προβλημάτων μέσω πολιτικού διαλόγου».

 

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του μετά τους χθεσινούς εορτασμούς στη Μόσχα για την εθνική εορτή της «Μέρας της Ενωσης» δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις, παρά μίλησε για «ηθική ανωτερότητα» της Ρωσίας απέναντι στη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας.

 

Η δήλωση, πάντως, που προκάλεσε έντονη ανησυχία χθες προέρχεται από τον γγ του ΝΑΤΟ. Οπως ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ: «Προσφάτως παρακολουθούμε ρωσικά στρατεύματα να μετακινούνται πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει τους αυτονομιστές, εκπαιδεύοντάς τους, εξοπλίζοντάς τους και ενισχύοντάς τους με την παρουσία ρωσικών ειδικών δυνάμεων εντός των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας. Καλούμε τη Ρωσία να κάνει ειλικρινή προσπάθεια για μια ειρηνική επίλυση».

 

Από την πλευρά της, πάντως, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφερε ότι το εάν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα σκληρύνουν θα αποφασιστεί κατά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Ενωσης στις 17 Νοεμβρίου.

 

Πηγή: Έθνος