Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Πρωτομαγιά -Αστυνομικοί στους δρόμους, μπλόκα και σκέψεις για αυστηρά πρόστιμα

Περίπου 3.000 αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους της Αθήνας την Πρωτομαγιά προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Μετά την αποτελεσματική εφαρμογή, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα, η ΕΛ.ΑΣ θα συνεχίσει με ένα ακόμη πλάνο για την Πρωτομαγιά, ώστε να κερδηθεί και πάλι το στοίχημα με την τήρηση των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο, καθώς την Πρωτομαγιά θα πρέπει να φροντίσουν να τηρηθούν και οι αποστάσεις σε όσους συγκεντρωθούν στις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην διάρκεια της ημέρας θα γίνονται περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα στην Αττική, μέτρο που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ και το Πάσχα. Πιθανή είναι η χρήση των drones και πάλι, ενώ θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε Εθνικές Οδούς, Αττική Οδό, αλλά και σε μεγάλους οδικούς άξονες όπως οι Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.ά.

Παράλληλα, σε περιοχές που στην αργία «σφύζουν» από κόσμο, όπως παραλίες, πάρκα και βουνά, θα υπάρχει αστυνομική παρουσία, ώστε να αντιμετωπιστεί κι εκεί τυχόν συνωστισμός. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξει και απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και ενεργοποίηση του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Το δύσκολο στοίχημα με τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος την Πρωτομαγιά είναι οι διαδηλώσεις που θέλουν να κάνουν τα συνδικάτα. Το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ έχει ήδη προαναγγείλει πορεία στην πλατεία Συντάγματος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να τονίζουν πως δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις, καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πρότειναν μάλιστα να γίνουν οι συγκεντρώσεις το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων. Εκτός του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, κι άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και αντιεξουσιαστές έχουν ανακοινώσει συγκέντρωσεις στις 10:30 στα Χαυτεία και πορεία προς τη Βουλή, ενώ στις 11:00 έχουν ανακοινώσει πορεία οι διανομείς φαγητού με τις μηχανές τους. Επίσης, η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει 24ωρη απεργία.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως το αστυνομικό προσωπικό θα επιχειρήσει με τηλεβόες την τήρηση των αποστάσεων, ενώ θα συνεχιστούν οι βεβαιώσεις παραβάσεων για άσκοπες μετακινήσεις. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ θα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες θα καθορίσουν τα στάδια κινήσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου εντοπίζονται παρεκτροπές και ακραίες περιπτώσεις συνωστισμού.


Πηγή: iefimerida.gr