Το θρίλερ πάει στην… παράταση

Νέος μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με την τρόικα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και η παράταση του ισχύοντος προγράμματος. Η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο παράτασης ενός μήνα αν δεν υπάρξει συμφωνία, τη στιγμή που οι δανειστές εξετάζουν και «πλάνο» ενός έτους.

 

Σε ανατροπή της στρατηγικής της κυβέρνησης τείνει να οδηγήσει η αδικαιολόγητη επιλογή της τρόικας, ή καλύτερα ορισμένων εκ των δανειστών της χώρας, να μπλοκάρουν την επίτευξη συμφωνίας για την τρέχουσα αξιολόγηση, γεγονός που πιθανότατα να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στην… παράταση.

 

Είναι σαφές, μετά και το απαντητικό e-mail που έφτασε τα ξημερώματα χθες στον κ. Χαρδούβελη, ότι το ΔΝΤ κυρίως επιλέγει την κωλυσιεργία προκειμένου να μην υπάρξει συμφωνία, κάτι που δημιουργεί αυτομάτως την υποχρέωση στην Ελλάδα να ζητήσει την παράταση του ισχύοντος προγράμματος τουλάχιστον κατά έναν μήνα, με δεδομένο ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακάλυπτη, μετά το τέλος του μήνα.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητείται ανοιχτά πλέον το ενδεχόμενο να κατατεθεί το σχετικό αίτημα ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, ο εκνευρισμός είναι έντονος και οι περισσότεροι θεωρούν ότι χάθηκε οριστικά το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που επισημαίνουν ότι ο πραγματικός λόγος της εμπλοκής είναι αμιγώς πολιτικός και δεν αφορά τα στοιχεία ή τα μέτρα που παρουσίασε πρόσφατα n κυβέρνηση.

 

Τίποτα περισσότερο

 

Ο Α. Σαμαράς επιμένει στο μήνυμα που εξέπεμψε, μιλώντας αργά το απόγευμα της Τρίτης στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτε περισσότερο από τα όσα έχει ήδη προτείνει και επεξεργάζεται με τους στενούς του συνεργάτες τρόπους άρσης του αδιεξόδου που παρατηρείται λόγω της αδικαιολόγητης στάσης της τρόικας. Τα σενάρια που υπάρχουν αυτήν την ώρα στο τραπέζι είναι τα εξής:

 

■ H ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέσα στον Δεκέμβριο, κάτι που ωστόσο δεν διαφαίνεται αυτή την ώρα λόγω ακριβώς της στάσης της τρόικας.

Οι υπέρμαχοι αυτής της αισιόδοξης προοπτικής εκτιμούν ότι ακόμη και μετά το Eurogroup της Δευτέρας υπάρχει χρόνος να σημειωθεί σύγκλιση και εντέλει να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα μπορέσει να επικυρωθεί είτε σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης είτε ακόμη και Σύνοδο Κορυφής της 19ης Δεκεμβρίου.

 

Εάν αυτό συμβεί, τότε πράγματι τον Ιανουάριο θα μπορέσουν και τα  ξένα Κοινοβούλια να εγκρίνουν τη μετάβαση της Ελλάδας στο καθεστώς της προληπτικής γραμμής στήριξης και ο κ. Σαμαράς να ζητήσει από τη Βουλή να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχοντας «κλείσει» την περίοδο του Μνημονίου.

■ H αποδοχή του αιτήματος για παράταση ενός μηνός, χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία, είναι πιθανότητα που κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί. Εάν αυτό συμβεί, τότε είναι πολύ πιθανό ο κ. Σαμαράς -με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βενιζέλου- να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα της πολιτικής αστάθειας που επικαλούνται οι ξένοι.

Εφόσον ληφθεί μια τέτοια απόφαση, τότε πριν από τα Χριστούγεννα θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει για διάδοχο του κ. Παπούλια και π διαδικασία θα ξεκινήσει με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής μετά τη διακοπή για τα Χριστούγεννα. Την άποψη αυτή υποστήριξε και δημόσια ο Λ. Γεωργιάδης, ο οποίος σε δηλώσεις του χθες (ρ/σ Αλφα) είπε ότι «εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα θα πρέ πει να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και να έρθει πιο κοντά n εκλογή του Προέδρου της  Δημοκρατίας».

■ Η άσκηση πίεσης στην Ελλάδα για αποδοχή της πρότασης που θα αφορά παράταση του ισχύοντος προγράμματος για έξι μήνες, ή ακόμη και ένα έτος, είναι υπαρκτή, σύμφωνα και με τις τοποθετήσεις κοινοτικών αξιωματούχων. Κάτι τέτοιο n Αθήνα δεν πρόκειται να το αποδεχθεί και εάν υπάρξει επιμονή από την τρόικα, τότε μπορεί ο κ. Σαμαράς (πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βενιζέλου) να έλθει σε ρήξη με τους δανειστές.

Αυτό, σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ, μπορεί να σημάνει και την πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλο γές, ανεξάρτητα από τη διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Πηγή: Έθνος