Τουλάχιστον 30 νεκροί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στους 30 ανέρχονται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι νεκροί, μετά από μια σειρά επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε χωριά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως ανέφεραν την Παρασκευή ένας τοπικός αξιωματούχος, σε μια κλιμάκωση της βίας η οποία απειλεί να ματαιώσει την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου και τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών.

Η πρώην γαλλική αποικία έχει βυθιστεί στο χάος με χιλιάδες νεκρούς θρησκευτικής βίας από τον Μάρτιο του 2013, όταν οι μουσουλμάνοι αντάρτες Σελεκά κατέλαβαν την εξουσία.

Ένοπλοι αποκεφάλισαν 10 ανθρώπους στο χωριό Ντασίμα τη Δευτέρα, πριν εξαπολύσουν επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Μάλα, σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο Ιβές Μπετιγκαζά.

Ενώ ο εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι οι επιδρομείς ήταν ένοπλα μέλη της εθνοτικής ομάδας Πεούλ, ο Μπετιγκαζά υποστήριξε πως ήταν μαχητές Σελεκά, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι του χωριού απήχθησαν στην Μαλά και δεκάδες άλλοι αγνοούνται.

Έξι κυνηγοί σκοτώθηκαν την Πέμπτη στο χωριού Μπανταμπού, ανέφερε παράλληλα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα πάνω από 30.

Ο Ποντίφικας έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το ταξίδι του –το οποίο προγραμματίζεται για τις 28 και 29 Νοεμβρίου– μπορεί να ακυρωθεί αν κλιμακωθούν οι επιθέσεις, παρόλο που η κυβέρνηση και οι εκκλησιαστικές αρχές στην πρωτεύουσα Μπανκγούι επιδιώκουν να προσφέρουν διαβεβαιώσεις ότι η επίσκεψη του ποντίφικα θα διεξαχθεί ειρηνικά.

Γάλλοι στρατιώτες και κυανόκρανοι μάχονται για να συγκρατήσουν την πρόσφατη ανάφλεξη. Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ – MINUSCA – προγραμματίζεται να προσθέσει 750 στρατιώτες και 140 αστυνομικούς, πριν την διεξαγωγή των εκλογών που προγραμματίζονται για τις 27 Δεκεμβρίου.

Στόχος των εκλογών είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, καθώς η χώρα κυβερνάται προς το παρόν από μια μεταβατική αρχή.