Βατικανό: Δεν έχουμε παγκόσμια δικαιοδοσία για τα σεξουαλικά σκάνδαλα

Αντιμέτωπος με σκληρές ερωτήσεις για τα σεξουαλικά σκάνδαλα από ιερείς ήρθε ο απεσταλμένος του Βατικανού στη Γενεύη, ο οποίος, καταθέτοντας σε επιτροπή του ΟΗΕ, ισχυρίστηκε ότι η Αγία Έδρα δεν έχει παγκόσμια δικαιοδοσία για κάθε μέλος της Καθολικής Εκκλησίας. 

Το επιχείρημα δεν έγινε δεκτό από την επιτροπή που ερευνά την υπόθεση. 

 

Μέλος της επιτροπής ρώτησε τον αρχιεπίσκοπο Σιλβάνο Τομάσι πώς το Βατικανό θα διασφαλίσει «ότι η ποινική απαγόρευση των βασανιστηρίων καλύπτει όλα τα άτομα πάνω στα οποία η Αγία Έδρα έχει δικαιοδοσία».

Τα μέλη της επιτροπής κατά των βασανιστηρίων έθεσαν σκληρές ερωτήσεις στον απεσταλμένο του Βατικανού για να λάβουν την απάντηση: «Η Αγία Έδρα σκοπεύει να εστιάσει αποκλειστικά στο κρατίδιο του Βατικανού».

 

Το Βατικανό ισχυρίστηκε ότι κάθε κράτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει ξεχωριστά τα σεξουαλικά σκάνδαλα που αφορούν ιερείς.

Η επιτροπή κατηγόρησε το Βατικανό ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις με υπερβολικά νομικίστικα επιχειρήματα. 

 

Παράλληλα, η επιτροπή βασανιστηρίων παρομοίασε τον τρόπο που το Βατικανό χειρίστηκε τα σκάνδαλα παιδεραστίας με βασανιστήρια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νομικές επιπτώσεις.

 

Εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η διαπίστωση από την επιτροπή ότι οι συστηματικές κακοποιήσεις ισοδυναμούν με βασανιστήρια θα μπορούσε να έχει δραστικές επιπτώσεις για την εκκλησία, η οποία δίνει δικαστικές μάχες σε ολόκληρο τον κόσμο για τους βιασμούς και τη σεξουαλική κακοποίηση από ιερείς δεκάδων χιλιάδων παιδιών.

 

Η Κάθριν Γκάλαχερ, δικηγόρος για θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ο χαρακτηρισμός των εγκλημάτων ως βασανιστήρια, θα άνοιγε τον δρόμο σε διώξεις για εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης που συνέβησαν πριν από δεκαετίες, καθώς οι υποθέσεις βασανιστηρίων δεν έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς. 

 

Είναι η δεύτερη φορά που το Βατικανό καταθέτει στον ΟΗΕ για τον χειρισμό του σκανδάλου. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση επιτροπής στο Βατικανό, η οποία θα έχει στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και την προστασία των ανηλίκων.

 

 

 

 

 

Πηγή: in.gr