Χάκερ απειλούν ενέργεια και δίκτυα

Μια ομάδα χάκερ με την ονομασία “Ενεργητική Αρκούδα” (Energetic Bear) έχει βάλει στο στόχαστρο εταιρείες ενέργειας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μολύνοντας τα συστήματά τους με ένα κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να διακόψει την παροχή ενέργειας.

 

Σύμφωνα με τη γνωστή εταιρεία ανάπτυξης αντιικών προγραμμάτων (antivirus) Symantec, οι εν λόγω χάκερ, που αυτοαποκαλούνται ακόμα  “Dragonfly” φαίνεται ότι διαθέτουν τους πόρους, το μέγεθος και την οργάνωση για να εξαπολύσουν “κυβερνοεπιθέσεις” μεγάλης κλίμακας.

 

Δεν έχει ακόμα διακριβωθεί αν πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται κάποιο συγκεκριμένο κράτος, αναφέρει στο Bloomberg o Έρικ Σιεν, επικεφαλής ερευνητής της Symantec Security Technology.

 

Οι χάκερ έχουν στόχο διαχειριστές δικτύων (όπως ο ΔΕΔΔΗΕ), διαχειριστές πετρελαιαγωγών, εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής (πχ ΔΕΗ) και άλλες ενεργειακές εταιρείες στρατηγικής σημασίας.

 

Περισσότερες από τις μισές επιθέσεις εκδηλώθηκαν στις ΗΠΑ και την Ισπανία. Επίσης, καταγράφηκαν επιθέσεις στη Σερβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Τουρκία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και την Ελλάδα.

 

Μάλιστα, οι χάκερ φαίνεται ότι ακολουθούν το καθόλα συνηθισμένο ωράριο εργασίας 9 το πρωί με 6 το απόγευμα, Δευτέρα ως Παρασκευή.

 

Το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg αφήνει να εννοηθεί ότι πιθανή χώρα προέλευσης των κυβερνοεπιθέσεων είναι η Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης λόγω της ώρας εκδήλωσής τους. Η Symantec ανησυχεί ότι η ομάδα Dragonfly διαθέτει επαρκείς πόρους όχι μόνο για να αποσπάσει δεδομένα στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κατασκοπείας, αλλά και για να προκαλέσει δολιοφθορές στα ενεργειακά συστήματα των χωρών που έχουν μπει στο μάτι της.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοιου είδους επιθέσεις. Οι τακτικές της Dragonfly μοιάζουν με εκείνες της Stuxnet που είχε βάλει στόχο να βλάψει πυρηνικές μονάδες στο Ιράν. Επίσης, το 2010 το FBI ανακάλυψε τους Κινέζους χάκερς UglyGorilla που αναζητούσαν πρόσβαση σε συστήματα μεγάλων ενεργειακών εταιρειών των ΗΠΑ.

 

“Το χείριστο σενάριο θα ήταν η διακοπή λειτουργίας των συστημάτων, όπως ένα μπλακάουτ” λέει ο Σιεν.

 

Η ΔΕΗ δηλώνει ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη της εταιρείας κάτι σχετικό με το θέμα και διαβεβαιώνει ότι παραδοσιακά λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την ευστάθεια και την εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας.

 

Πηγή: econews.gr