Χειροπέδες στην Αγγελική του Ξηρού

Στα χέρια της ΕΛΑΣ βρίσκεται από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας η 23χρονη φοιτήτρια Αγγελική Σπυροπούλου, η οποία φέρεται ως βασικός συνεργάτης του Ξηρού και ως συνδετικός κρίκος του ίδιου με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

 

Η σύλληψη της Αγγελικής έγινε στα Περιστέρια της Σαλαμίνας, στο σπίτι της μητέρας των αδελφών Τσάκαλου, έγκλειστων των φυλακών ως βασικά μέλη της «Πυρήνων», όπου σύμφωνα με πληροφορίες η 22χρονη κρυβόταν το τελευταίο διάστημα.

 

Μαζί της συνελήφθη και η 26χρονη φίλη του Γεράσιμου Τσάκαλου, η οποία βρισκόταν επίσης στο σπίτι της στιγμή που έγινε η έφοδος της των αστυνομικών.

 

Το σπίτι βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία στον οικισμό Κακή Βίγλα, ενώ η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Η Σπυροπούλου οδηγήθηκε αρχικά στο κτίριο της Αντιτρομοκρατικής στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών.

 

Συνελήθφη για υπόθαλψη η Αθηνά Τσάκαλου

Το μεσημέρι, ωστόσο, συνελήφθη και η μητέρα των αδελφών Τσάκαλου, Αθηνά, με την κατηγορία της υπόθαλψης της Αγγελικής.

 

Η γυναίκα είχε μεταβεί στον ειδικό εφέτη- ανακριτή, αρμόδιο για την τρομοκρατία, ο οποίος την είχε καλέσει να καταθέσει, έπειτα από τη σύλληψη της 36χρονης, που συνελήφθη επίσης για την υπόθεση Ξηρού χθες, στο Αιάντειο της Σαλαμίνας.

 

Μετά την έξοδό της από τον ανακριτή, όμως, συνελήφθη από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής και οδηγήθηκε στην Αντιτρομοκρατική που διενεργεί προανάκριση για τον ρόλο της στην όλη υπόθεση. Θα σχηματιστεί δικογραφία με την οποία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

 

Εν των μεταξύ, στον ανακριτή οδηγήθηκε το πρωί προκειμένου να απολογηθεί ο 32χρονος, ένας εκ των τριών συλληφθέντων του Σαββατοκύριακου, κατηγορούμενων ως συνεργοί του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη. Ο 32χρονος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη.

 

Ποια είναι η Αγγελική

Η Αγγελική Σπυροπούλου είχε αφήσει τη φοιτητική ζωή και είχε βουτήξει στα «βαθιά» του αντάρτικου πόλης πραγματοποιώντας τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για το χτύπημα «Γοργοπόταμος», λειτουργώντας ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Πυρήνων και Χριστόδουλου Ξηρού, αλλά και κατασκευάζοντας βόμβες.

 

Η γνωριμία της με τον Χριστόδουλο Ξηρό το περασμένο καλοκαίρι, φαίνεται πως άλλαξε τη ζωή της 22χρονης κοπέλας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντησή της έγινε σε κοινή παρέα με άλλους φοιτητές από την Ικαρία. Η Αγγελική διέθετε το προφίλ που χρειάζονταν οι «Πυρήνες» για την κάλυψη του διαβόητου φυγά: άφθαρτο πρόσωπο, που δεν είχε απασχολήσει ξανά την αστυνομία, άτομο υπεράνω υποψίας.

 

Η 22χρονη εκτιμάται ότι στρατολογήθηκε πριν από λίγους μήνες στο αντάρτικο πόλης και επισκεπτόταν συνέχεια τη γιάφκα της Αναβύσσου όπου βρέθηκαν προσωπικά της αντικείμενα, ανάμεσα σε αυτά μία γυναικεία τσάντα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η ίδια πραγματοποιούσε επισκέψεις στις φυλακές Κορυδαλλού, ως «αρραβωνιαστικιά» κρατουμένου που θεωρείται η ηγετική μορφή των «Πυρήνων».

 

Τον Αύγουστο, ως Ελένη Μελάνη, είχε νοικιάσει και το σπίτι-γιάφκα της Περαχώρας Λουτρακίου που εντόπισαν οι Αρχές. Ηδη, οι αστυνομικοί ερευνούν τη μονοκατοικία σπιθαμή προς σπιθαμή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί περίπου 100 έτοιμες βόμβες.

 

Πηγή: Έθνος