Χωρίς υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος όλη η Βόρεια Ελλάδα

Τη στιγμή που το ηλεκτρονικό έγκλημα οργιάζει και χιλιάδες παιδιά αλλά και ενήλικες εκτίθενται σε σύγχρονους ηλεκτρονικούς κινδύνους, η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη Θεσσαλονίκη παραμένει εδώ και δύο χρόνια ανενεργή.

 

Όπως εξήγησε στην εκπομπή “Μέσα σ’ όλα”στη Βεργίνα Τηλεόραση ο υποστράτηγος ε.α Θέμης Χαρίσης που χρόνια υπηρέτησε στη συγκεκριμένη υπηρεσία ΄”λόγω συγχώνευσης η συγκεκριμένη υπηρεσία που απασχολούσε 12-15 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, καταργήθηκε και οι συνάδελφοι απορροφήθηκαν σε άλλες θέσεις”. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει καμία υπηρεσία που θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια και πληροφόρηση στα δεκάδες πλέον περιστατικά που παραβατικότητας που συμβαίνουν μέσα στον αχανή κόσμο του Διαδικτύου.

Όπως εξήγησε ο κ Χαρίσης κυρίως στο εξωτερικό οι χρήστες εκτελούν το 70% των συνδιαλλαγών τους με τις υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό συνεχώς αυξάνεται.

“Απάτες, εκφοβισμοί, εκβιασμοί, αλλά , περιστατικά προώθησης και διακίνησης υλικού παιδικής  πορνογραφίας συμβαίνουν μέσα στο Διαδίκτυο πολύ συχνά και οι περιπτώσεις των θυμάτων τους είναι σχεδόν καθημερινές. Η παιδική πορνογραφία εξελίσσεται σε μια βαριά βιομηχανία που αποφέρει πλέον χρήματα αντίστοιχα με αυτά της εμπορίας των ναρκωτικών. Πρόκειται για μια μάστιγα που πολλαπλασιάζεται σαν λερναία ύδρα: Έχουμε τους παραγωγούς της παιδικής πορνογραφίας, τους διακινητές-εμπόρους του πορνογραφικού υλικού και τους χρήστες που βρίσκονται παντού” εξηγεί ο κ Χαρίσης.  

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr