Υπερβολές ή άγνοια από τον Άδωνι;

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ

Μπαράζ ανυπόστατων δηλώσεων έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας την Κυριακή 1/9 στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο ΣΚΑΪ. Αναφερόμενος στην πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός ανέφερε ότι με κοινή υπουργική απόφαση καταργείται η γραφειοκρατία και ότι με το πάτημα ενός κουμπιού ο δανειολήπτης θα προστατεύει την κατοικία του. Η αλήθεια, όμως είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που θέλει να παρουσιάσει ο κ. Άδωνις, καθώς στην πραγματικότητα το μόνο δικαιολογητικό που καταργεί η ΚΥΑ είναι το πιστοποιητικό βαρών και όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ως έχουν! Στην ουσία καμία απλοποίηση δεν συμβαίνει και λειτουργία της πλατφόρμας απέχει έτη φωτός από το… πάτημα ενός κουμπιού! Ο έμπειρος τηλεοπτικά Άδωνις, χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περνώντας στον κόσμο μια πλαστή εικόνα της πραγματικότητας, χωρίς να λέει όλη την αλήθεια.

Η πλατφόρμα έχει πολλές παγίδες και ο δανειολήπτης πριν μπει στην διαδικασία θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τα παρακάτω, για τα οποία δεν είπε απολύτως τίποτα ο Άδωνις και τα ΜΜΕ τηρούν μια παράξενη σιωπή…

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Ν. 4605/2019

  1. Στην περίπτωσηπου ρυθμιστούν οι οφειλές με την διαδικασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, αν υπάρξει καθυστέρηση ποσού που ισοδυναμεί με 3 δόσεις, τότε η ίδια η συναινετική ρύθμιση θα χρησιμοποιηθεί ως εκτελεστός τίτλος προκειμένου να προβούν οι πιστωτές σε αναγκαστική εκτέλεση (αρ. 76 παρ. 5 και αρ. 80).
  1. Αν το Δημόσιο καθυστερήσει την καταβολή της συνεισφοράς του σε ύψος που αντιστοιχεί σε 9 δόσεις, τότε ο δανειολήπτης, χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος αλλά με ευθύνη του Δημοσίου, χάνει τη ρύθμισή του και κινδυνεύει να πλειστηριαστεί η κύρια κατοικία του (αρ.76 παρ. 6).
  1. Ο νόμος 4605/2019 εξασφαλίζει αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη, αλλά μόνο στην περίπτωση που κριθεί επιλέξιμος από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  1. Αν ο οφειλέτης δε δεχτεί την πρόταση ενός πιστωτή και αιτηθεί την προστασία του από το Ειρηνοδικείο, τότε το Δικαστήριο χορηγεί προσωρινή διαταγή, μόνο εφόσον καταβληθεί το ποσό της μηνιαίας δόσης που όριζε η απορριφθείσα πρόταση του πιστωτή, κατοχυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο εν μέρει την πρόταση μόνο του πιστωτή. Εάν ο αιτών αδυνατεί να καταβάλλει τις μηνιαίες καταβολές που ορίζει το δικαστήριο, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά την αξία τριών (3) μηνιαίων δόσεων, τότε η προσωρινή διαταγή καθίσταται ανίσχυρη για το μέλλον και ο δανειστής θα έχει δικαίωμα να επισπεύσει αναγκαστική εκτέλεση στην κύρια κατοικία του οφειλέτη. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται σε τίτλο εκτελεστό η πρόταση του πιστωτή, γεγονός που καθιστά την πρόβλεψη του Νόμου παράνομη και καταχρηστική διότι τίτλο εκτελεστό μπορεί να αποτελέσει μόνο συμβολαιογραφικό έγγραφο και δικαστική απόφαση, όχι γραπτή πρόταση οποιασδήποτε τράπεζας (αρ. 78 παρ.2).
  1. Εάν ο οφειλέτης, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απευθυνθεί στο αρμόδιο δικαστήριο αλλά τελικώς απορριφθεί και σε αυτήν την περίπτωση το αίτημά του, κινδυνεύει, εκτός των άλλων, και με πρόστιμο που κυμαίνεται από 1.500 έως 5.000 ευρώ.