Τουρκία: Οι ιμπεριαλιστικοί στόχοι της Ρωσίας στη Συρία δεν θα επιτευχθούν

ΦΩΤΟ: REUTERS/UMIT BEKTAS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/UMIT BEKTAS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Επίθεση κατά της Ρωσίας για τον βομβαρδισμό της πόλης Ιντλίμπ στη Συρία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε ότι «οι ιμπεριαλιστικοί στόχοι της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας δεν πρόκειται να επιτευχθούν».
Το Ιντλίμπ ελέγχεται σχεδόν πλήρως από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, ωστόσο τμήματά του ελέγχει και το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Αλ Νούσρα. Στην περιοχή που βομβάρδισαν οι Ρώσοι, ωστόσο, δεν υπάρχει παρουσία του Ισλαμικού Κράτους.

Τα σχόλια του κ. Νταβούτογλου έγιναν ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ρωσία και Τουρκία στηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον συριακό εμφύλιο: η Μόσχα στηρίζει το κοσμικό, φιλοσιιτικό καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, το οποίο βρίσκεται σε συμμαχία με το Ιράν, ενώ η Άγκυρα στηρίζει την κατά κύριο λόγο σουνιτική αντιπολίτευση, απορρίπτοντας κάθε πιθανότητα παραμονής του Σύρου προέδρου στην εξουσία.

Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Τούρκους ότι ενισχύουν το Ισλαμικό Κράτος, ως αντίβαρο στον κ. Άσαντ και στους Κούρδους, ενώ οι Τούρκοι αντιτείνουν ότι η Ρωσία πλήττει κυρίως την μετριοπαθή κοσμική και ισλαμική αντιπολίτευση και όχι τους τζιχαντιστές.