Πώς να κάνετε το σύντροφό σας να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όταν έρχεται η ώρα να ασχοληθείτε με τις δουλειές του σπιτιού, είτε αυτό αφορά το πλύσιμο των πιάτων, είτε το άπλωμα των ρούχων, περιέργως, ο κλήρος πέφτει πάντα σε εσάς.
Είναι λογικό λοιπόν να αναρωτιέστε γιατί – αφού βρίσκεστε σε σχέση ή σε γάμο – οι δουλειές του σπιτιού να μην μοιράζονται και γιατί να είστε εσείς ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές; Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 από το Bureau of Labor Statistics διαπίστωσε ότι, παρά την πρόοδο της ισότητας σε άλλους τομείς, οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν περισσότερες δουλειές στο σπίτι από τους άντρες. Και αυτό είναι εκνευριστικό και άδικο!

Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτή την ανισότητα; Ενδεχομένως οι ξεπερασμένες κοινωνικές προσδοκίες (μερικές φορές απορρέουν από την παιδική ηλικία) καθώς και η τάση του ενός συντρόφου για κυριαρχία (συνήθως των αντρών). Από την άλλη οι γυναίκες πιστεύουν ότι μόνες τα καταφέρνουν καλύτερα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν και περισσότερες ευθύνες και υποχρεώσεις.

Τα περισσότερα σύγχρονα ζευγάρια πάντως ψάχνουν για ένα καλύτερο και πιο ισότιμο τρόπο να μοιράσουν τα καθήκοντά τους. Είναι καλύτερο για την κοινή συμβίωση αλλά και για την συναισθηματική σύνδεση με το άλλο σας μισό. Μια ακόμη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2015 στο περιοδικό Journal of Family Psychology διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται τις υποχρεώσεις στο νοικοκυριό κάνουν καλύτερο σεξ! Υπάρχει καλύτερο κίνητρο;

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να δημιουργήσετε μια πιο δίκαιη σχέση; Εδώ είναι πέντε συμβουλές για να ενθαρρύνετε ακόμα και τους πιο τεμπέληδες συντρόφους να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού.

Ο καθένας μόνος του
Δώστε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, πέντε λεπτών για παράδειγμα. Σε αυτό το διάστημα, τόσο εσείς, όσο και ο σύντροφός σας θα πρέπει να κάνετε μια λίστα με όλα τα καθήκοντα του νοικοκυριού στα οποία θα θέλατε βοήθεια. Όταν ο χρόνος τελειώσει, ανταλλάξτε τις λίστες σας και συζητήστε επί του θέματος. Αυτό θα σας δώσει μεγαλύτερη διορατικότητα για τα αισθήματα του συντρόφου σας.

Οργανωθείτε
Σημειώστε όλες τις δουλειές του σπιτιού σε ένα υπολογιστικό φύλλο (Excel). Εκτυπώστε το και κολλήστε το στο ψυγείο, έτσι ώστε τόσο εσείς όσο και η αγάπη σας να τα βλέπετε τακτικά. Επανεξετάστε τις δουλειές κάθε εβδομάδα (τι έγινε και τι δεν έγινε), έτσι ώστε να είστε βέβαιοι ότι όλα πηγαίνουν ρολόι.

Αλλά κρατήστε τυχαία σειρά…
Γράψτε σε ένα χαρτάκι όλες τις δουλειές του σπιτιού και βάλτε τα σε ένα βάζο. Κάθε σύντροφος μπορεί να επιλέξει από λίγα χαρτάκια για να μπορεί να κάνει την εκάστοτε δουλειά αυθημερόν. Με αυτόν τον τρόπο, οι δυο σας θα κάνετε λίγο απ’ όλα και δεν θα αισθάνεται κανείς αδικημένος, αφού τις ίδιες δουλειές δεν θα τα κάνει το ίδιο πρόσωπο κάθε φορά.

Κρατήστε μια συνέπεια
Μήπως είστε ξεχασιάρηδες; Προγραμματίστε υπενθυμίσεις στο κινητό σας για να διασφαλίσετε ότι θα είστε εντάξει στα καθήκοντά σας. Σημειώστε για παράδειγμα κάθε Τρίτη ηλεκτρική σκούπα.

Εγώ κι εσύ μαζί
Ναι μπορεί να μην θέλετε να περάσετε το πολύτιμο πρωινό του Σαββάτου καθαρίζοντας το μπάνιο, αλλά αν δεν βλέπεστε πολύ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, είναι μια ευκαιρία να περάσετε χρόνο μαζί και να καθαρίσετε από κοινού το μπάνιο. Βάλτε μουσική στη διαπασών και στο τέλος επιβραβεύστε τον εαυτό σας με ένα φαγητό έξω (για να μην κάνετε χάλια και την κουζίνα!).