Ικανοποίηση στο Μαξίμου για την παρουσία στη ΔΕΘ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Εν μέσω κριτικής για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε για το ζήτημα της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, και για την τύχη των εκατοντάδων εργαζομένων που θα μείνουν άνεργοι από τα κανάλια που κλείνουν, αλλά και έντονης αμφισβήτησης για το κατά πόσο ο «οραματικός» χαρακτήρας που επιχείρησε να δώσει στις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός, στο Μαξίμου κάνουν απολογισμό της διήμερης παρουσίας του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού ένα 24ωρο μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, επικρατεί ικανοποίηση, καθώς εκτιμούν πως οι στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν και δόθηκαν πειστικές απαντήσεις για όλα. «Χωρίς ανέξοδη παροχολογία και ανέφικτες υποσχέσεις, αλλά με ρεαλισμό και ειλικρίνεια, ο πρωθυπουργός όχι μόνο έκανε έναν πλήρη απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων, αλλά παρουσίασε και συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση», σχολίαζαν κορυφαία στελέχη.

Ο «οδικός χάρτης» για την ολοκλήρωση του νέου γύρου διαπραγμάτευσης, αλλά και η έναρξη της συζήτησης για το ζήτημα του χρέους, σε συνδυασμό με την επίτευξη χαμηλότερων πλεονασμάτων μετά το 2018, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην κριτική που δέχεται το Μαξίμου ότι κρατά τη χώρα εγκλωβισμένη στην ύφεση, χωρίς σχέδιο ανάκαμψης. Ταυτόχρονα δε λειτουργούν και ως «ενέσεις αισιοδοξίας» για τους πολίτες, που τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια συνεχή επιδείνωση της καθημερινότητάς τους, χωρίς να «βλέπουν» φως στο τούνελ. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με το Μαξίμου, ενισχυτικά λειτουργεί και η διαβεβαίωση από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα στο μέλλον.

Παράλληλα, ως ιδιαίτερα θετικές κρίνονται από την κυβέρνηση οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κυρίως αυτών που έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ και οι παρεμβάσεις που αφορούσαν την αξιοποίηση των χρημάτων που θα προέλθουν από τις τηλεοπτικές άδειες για κοινωνικές πολιτικές και για προσλήψεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, αποδεικνύουν σύμφωνα με το Μαξίμου την πρόθεση που υπάρχει να υλοποιηθούν άμεσα συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και όχι να γίνονται μόνο μακροπρόθεσμες εξαγγελίες.

Οι εκλογές 

Ένας από τους βασικούς στόχους του Μαξίμου, στον σχεδιασμό που γινόταν ενόψει ΔΕΘ, ήταν να κλείσει οριστικά και το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, καθώς η συντήρηση αυτής της συζήτησης, εκτιμάτο ότι λειτουργούσε υπονομευτικά για την κυβέρνηση, αλλά και για την οικονομία. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει με απόλυτη σαφήνεια στο συγκεκριμένο ερώτημα και να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Στον αντίποδα, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να αναδείξει τη διαφορά που υπάρχει από την αντιπολίτευση που χωρίς να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης έχει «εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική παρένθεσης και συνεχούς διεκδίκησης εκλογών».

Οι τηλεοπτικές άδειες 

Προβληματισμό στην κυβέρνηση πάντως προκαλεί το μέγεθος των αντιδράσεων που υπήρξαν αναφορικά με τον τρόπο που τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός τόσο για τα κανάλια που θα κλείσουν αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες ανέργους, όσο και για την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση που είχε ληφθεί στο Μαξίμου ήταν ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί στις παρεμβάσεις του στη ΔΕΘ, αποφασισμένος να συγκρουστεί με συμφέροντα και νοοτροπίες του παρελθόντος και να ξεκαθαρίσει ότι η αδειοδότηση θα ολοκληρωθεί παρά τις αντιδράσεις και «οι καναλάρχες θα πληρώσουν, σε αντίθεση με το παρελθόν».

Ωστόσο ο έκδηλος εκνευρισμός του Αλ. Τσίπρα στην απάντησή του προς τη δημοσιογράφο του ALPHA για την τύχη των απολυμένων των καναλιών που χαρακτηρίστηκε ως άκρως κυνικός, αλλά και η αμφιλεγόμενη δήλωσή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, φαίνεται ότι κινήθηκαν έξω από τον αρχικό σχεδιασμό, προκαλώντας ανησυχία ότι ένα «ατού» θα μπορούσε να μετατραπεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση.

Η καλύτερη απάντηση

Ο «οδικός χάρτης» για την ολοκλήρωση του νέου γύρου διαπραγμάτευσης, αλλά και η έναρξη της συζήτησης για το ζήτημα του χρέους, σε συνδυασμό με την επίτευξη χαμηλότερων πλεονασμάτων μετά το 2018, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην κριτική που δέχεται το Μαξίμου ότι κρατά τη χώρα εγκλωβισμένη στην ύφεση, χωρίς σχέδιο ανάκαμψης.

Θετικές

Ως ιδιαίτερα θετικές κρίνονται από την κυβέρνηση οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κυρίως αυτών που έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ανησυχία

Ο έκδηλος εκνευρισμός του Αλ. Τσίπρα στην απάντησή του προς τη δημοσιογράφο του ALPHA για την τύχη των απολυμένων των καναλιών που χαρακτηρίστηκε ως άκρως κυνικός, αλλά και η αμφιλε­γόμενη δήλωσή του για την απόφαση του ΣτΕ, φαίνεται ότι κινήθηκαν έξω από τον αρχικό σχεδιασμό, προκα­λώντας ανησυχία ότι ένα «ατού» θα μπορούσε να μετατραπεί σε «μπούμερανγκ» για την κυβέρνηση.