Πυρετός για να κλείσουν ανοιχτά μέτωπα

Κλείνουν ένα ένα τα μέτωπα με την τρόικα οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι και ο χρόνος πιέζει αλλά και το γεγονός ότι το θετικό πρόσημο στην τρέχουσα αξιολόγηση αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από τη μνημονιακή εποχή.

 

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συζήτησαν επί δυόμισι ώρες χθες στο Μέγαρο Μαξίμου όλα τα ακανθώδη ζητήματα που αφορούν τις προαπαιτούμενες δράσεις, ενώ ταυτόχρονα καθόρισαν και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα έτσι ώστε με προσεκτικούς χειρισμούς η Αθήνα να διεκδικήσει στο τέλος του έτους την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή εποχή.

 

Η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 18η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η τελευταία σύνοδος κορυφής για το ’14.

 

Μέχρι τότε θα πρέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, να έχουν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και τα τεστ αντοχής των τραπεζών και να είναι έτοιμο το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

 

Στη σύνοδο κορυφής, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προηγούμενα, η Ελλάδα περιμένει την οριστική απόφαση των εταίρων για το χρέος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη μετάβαση σε ένα άλλο καθεστώς, πιο ήπιας εποπτείας και σίγουρα με διαφορετικές προτεραιότητες.

 

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στην ανάγκη αναβολής για το μέσον του ’15 της συζήτησης για το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να υλοποιήσουν τη δέσμευση της χώρας για τις απολύσεις από το Δημόσιο και την επίτευξη του στόχου των 6.500 που έχει τεθεί με ορίζοντα τον Δεκέμβρη.

 

Για τα εργασιακά και συγκεκριμένα για τον συνδικαλιστικό νόμο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στις αλλαγές που έχουν ήδη προταθεί από το υπουργείο Εργασίας, ενώ για το λοκ άουτ υπάρχει η κοινή εκτίμηση ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος.

 

Τέλος, συμφωνήσαν ότι θα πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της τρόικας για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

 

Για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η συζήτηση θα επαναληφθεί στις αρχές της εβδομάδας σε νέα συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες, αν και το ΠΑΣΟΚ φέρεται να επιμένει ότι των όποιων αποφάσεων για το θέμα θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι εφικτό χρονικά και δεν αποκλείεται να βρεθεί μια μέση λύση.

 

Πηγή: Έθνος