Άτομα με αναπηρία : Στα όρια της απόγνωσης

Το δικό τους Γολγοθά ζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία στη χώρα μας.
Πολλοί δεν λαμβάνουν ούτε το πενιχρό επίδομα των 300 ευρώ, ενώ η ανεργία τους έχει τσακίσει. Την ίδια στιγμή καρκινοπαθείς καταφεύγουν στα ιατρεία μη κυβερνητικών οργανώσεων, προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν τα φάρμακά τους, αφού δεν μπορούν να τα πληρώσουν, ενώ πρέπει να έχουν καρκίνο τελικού σταδίου, για να λάβουν ποσοστό αναπηρίας 50%.

 

Τις παραπάνω καταγγελίες έκανε το μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης Στέλιος Καζεπίδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι ανάπηροι έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αριστοτέλους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ.

«Η κατάσταση των αναπήρων είναι δραματική. Έχει μειωθεί ο αριθμός αυτών που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη ή αναπηρικό επίδομα. Το ποσοστό όσων παίρνουν κάποια σύνταξη ή επίδομα μειώθηκε στο 8% από το 14% που ήταν το 2012. Μάλιστα οι οδηγίες του ΟΟΣΑ και του ΚΕΠΕ είναι να μειωθούν κι άλλο και να φτάσουν στο 5%», τόνισε ο κ. Καζεπίδης.

Παράλληλα ανέφερε ότι πανελλαδικά οι ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες είναι 500.000 και από αυτούς μόνον λίγο παραπάνω από το 1/3 έπαιρνε κάποιο επίδομα. Σήμερα αυτοί που παίρνουν κάποιας μορφής επίδομα στο νομό Θεσσαλονίκης είναι 20.000.

 

«Μεγάλες κατηγορίες αναπήρων, όπως οι κωφοί και οι βαρήκοοι, ηλικίας από 18 έως 65 χρόνων, στην πιο παραγωγική ηλικία, δεν έπαιρναν κανένα βοήθημα.

Από την άλλη αυτό που μας επιφυλάσσουν είναι να μειωθούν τα επιδόματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι πενιχρά, για να καλύψουν -υποτίθεται- τις ανάγκες της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης.
Μιλάμε για επιδόματα των 300 ευρώ. Μας οδηγούν βαθμιαία στα 150-300 ευρώ», επισήμανε ο κ. Καζεπίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στην Ελλάδα είμαστε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ανεργία των αναπήρων. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις αναπήρων και προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού στα ιδρύματα για την περίθαλψη των αναπήρων. Διεκδικούμε δωρεάν δημόσια υγεία, πρόνοια και ειδική αγωγή».

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΑ ΚΕΠΑ

 

Απελπιστική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στα ειδικά σχολεία. Όπως είπε ο κ. Καζεπίδης, πολλά κλείνουν εξαιτίας των συγχωνεύσεων, ενώ στο Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη τα παιδιά κρυώνουν, γιατί τα | καλοριφέρ ανάβουν μόνον δύο ώρες την ο ημέρα.

 

Ο ίδιος χαρακτήρισε τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) «καρμανιόλες των δικαιωμάτων των αναπήρων», αναφέροντας ότι ένας καρκινοπαθής, για να του πιστοποιηθεί αναπηρία 50%, πρέπει να βρίσκεται σε τελικό στάδιο και να του απομένουν λίγοι μήνες ζωής.

«Στους καρκινοπαθείς δεν υπάρχει κανείς που να παίρνει ποσοστό αναπηρίας άνω του 35%. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα -ούτε πάσο ούτε φορολογικές εκπτώσεις», εξήγησε ο κ. Καζεπίδης.

Στο μεταξύ στην αναγκαιότητα διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία από την πολιτεία, στην προσπάθεια που κάνουν να ζήσουν μία κανονική ζωή, αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός μετά τη χθεσινή συνάντησή του με μέλη της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας (ΟΜΚΕ). Τα μέλη της ΟΜΚΕ ενημέρωσαν τον κ. Ορφανό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και του επέδωσαν λίστα με τα αιτήματά τους.

«Τους διαβεβαίωσα ότι θα μεταφέρω τις θέσεις τους εκεί όπου πρέπει, ώστε να υπάρξουν απαντήσεις στα θέματα που έθεσαν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

 

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

 

Ένταση προκλήθηκε χθες μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και ατόμων με αναπηρία, τα οποία κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο της Αθήνας προσπάθησαν να προσεγγίσουν το υπουργείο Οικονομικών, αλλά τους εμπόδισε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την iefirnerida.gr οι άνδρες των ΜΑΤ απέτρεπαν την πορεία των ΑΜΕΑ κρατώντας με το πόδι τα αναπηρικά τους αμαξίδια, ωστόσο οι ανάπηροι κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και να φτάσουν έξω από την πόρτα του ΥΠΟΙΚ Εκεί προκλήθηκε εκ νέου ένταση, όταν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου έσπευσαν να κατεβάσουν το προστατευτικό ρολό και ένας από τους διαδηλωτές προσπάθησε να το εμποδίσει κρατώντας το με το χέρι του.

 

Πηγή: Μακεδονία