ΟΓΑ: Με καθυστέρηση συντάξεις και επιδόματα

Σε… καθημερινή μάχη έχει εξελιχθεί για τα Ταμεία η προσπάθεια εξεύρεσης ζεστού χρήματος για να καταβάλουν συντάξεις, επιδόματα και άλλες παροχές.

Τελικά θα υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή για τα οικογενειακά επιδόματα από τον ΟΓΑ και θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 3 εως 6 Μαρτίου, αντί της  27ης Φεβρουαρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

 

Με καθυστέρηση λίγων ημερών θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα του ΟΓΑ. Συγκεκριμένα,  η καταβολή της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων για το 2015, μεταφέρθηκε για τις 6 Απριλίου, από τις 27 Μαρτίου, που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

 

Το κονδύλι για τη συγκεκριμένη καταβολή, που αφορά πάνω από 700.000 δικαιούχους, ανέρχεται σε 130.000.000 ευρώ και από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης (ΓΓΚΑ), διαβεβαιώνεται προς πάσα κατεύθυνση ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα χρήματα έχουν ήδη βρεθεί, ενώ όσα οικογενειακά επιδόματα δεν έχουν καταβληθεί έως σήμερα από το 2013 και το 2014 λόγω τροποποιήσεων στα στοιχεία των δικαιούχων, αυτά θα δοθούν επίσης με καθυστέρηση 3-7 ημερών.

 

Ας σημειωθεί ότι, τα οικογενειακά επιδόματα είναι  το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών. Υπενθυμίζεται ότι, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις δόσεις τον χρόνο. Τα επιδόματα χορηγούνται σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.

 

Σημειώνεται πως στα Ταμεία Κύριας Ασφάλισης η «μαύρη τρύπα» είναι 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα θα απαιτηθεί ένα ποσό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για να υλοποιηθεί μια σειρά παρεμβάσεων («πάγωμα» μειώσεων στα επικουρικά, επαναφορά 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν έως 700 ευρώ).

 

Το έλλειμμα

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως τον τελευταίο χρόνο τα ταμειακά διαθέσιμα καταγράφουν σημαντική μείωση, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικοί φορείς να αναζητούν ρευστό. Για παράδειγμα το ΙΚΑ εδώ και καιρό στρέφεται στη… δοκιμασμένη συνταγή του εσωτερικού δανεισμού, ενώ αντλεί ρευστότητα και από την ολιγοήμερη μετατροπή ομολόγων του σε repos.

 

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στον ΟΑΕΕ με το έλλειμμα στον δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα να είναι φέτος 556 εκατομμύρια.

 

Αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα στα Ταμεία περίπου 400.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, με το ποσό που απαιτείται να φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια.