Εδώ ο κόσμος καίγεται Βαγγέλη…

Τώρα που αυτό το παιδί έγινε viral, τώρα που ο θάνατός του απασφάλισε τη διαδικτυακή αγανάκτηση και τώρα που οι κοινωνικές μας ευαισθησίες ήρθαν να συναντήσουν τις κοινωνιολογικές μας αναλύσεις, ας κάνουμε μια μικρή παύση.

 

Ας σταματήσουμε για λίγο να ντύνουμε τα αυτονόητα με τη σκούφια του αυτοοικτιρμού (εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω) και ας κάνουμε μια διακοπή από την ευγενή άμιλλα της πιο δυναμικά ευαίσθητης άποψης για το θέμα.

 

Σ’ αυτό το μικρό διάλειμμα για διαφημίσεις, ας γυρίσουμε λίγο το χρόνο πίσω μας κι εντός μας και ας βρούμε το δικό μας Βαγγέλη: κάποια μαλώματα με τα παιδιά στο σχολείο, κάποιες γκρίνιες υπερβολικές, κάποια υπερβολική και αρκούντως θεατρική αντίδραση σε λογιών λογιών απογοητεύσεις. Κι ακόμα παραπέρα, σε ανθρώπινα προβλήματα και καταστάσεις που μας φαίνονται μικρά, τιποτένια, πταίσματα μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα της ζωής.

 

Ποιο είναι αυτό σήμερα; Ούτε η υγεία, ούτε η αναζήτηση της ισορροπίας, ούτε καν ο θάνατος. ‘Ή μάλλον είναι όλα αυτά, αρκεί να συνδέονται με κάποιο τρόπο με την κρίση – που τρέχα γύρευε πώς την ερμηνεύει ο καθένας. Πόσους Βαγγέληδες δε διαολοστείλαμε από μέσα μας και ενίοτε απ’ έξω μας, πόσων ανθρώπων τα προβλήματα τα τοποθετήσαμε σε μια ιδιότυπη χοάνη των υπαρκτών μεν, αλλά σπιθαμιαίων θεμάτων που μπορούν να μας αποσχολήσουν.

 

Κι όμως! Δεν είναι μόνο το bullying του Βαγγέλη ή του κάθε Βαγγέλη, δεν είναι οι τραγικές καταλήξεις, δεν είναι καν οι κοινωνιολογικές παρατηρήσεις. Αυτό που μόνο υπάρχει είναι ο άνθρωπος και ίσως γι αυτό θα πρέπει να προσέξετε όταν κάποιος δικός σας, γνωστός, φίλος ή απλώς περαστικός σας «πρήξει» με κάποιο μικρό του πρόβλημα, από ένα χαμένο ερωτικό ραντεβού μέχρι ένα χαμένο ρολόι, μη σκεφτείτε την κρίση, τη δική σας οπτική για τη δική σας κατάσταση και μουρμουρίσετε «εδώ ο κόσμος καίγεται».  Γιατί ήδη θα κάθεστε σε αποκαΐδια…

 

Τάσος Ρέτζιος – Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr