Θέμα χρόνου να «ξεμείνει» από προϊόντα η ελληνική αγορά

Η ρευστή κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και η ανασφάλεια για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό προμηθευτών για τις ελληνικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες να αρνούνται να τις προμηθεύσουν με πρώτες ύλες, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, τονίζοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι θέμα χρόνου το φαινόμενο της έλλειψης προϊόντων στην ελληνική αγορά.

 

Ο κ.Καββαθάς τόνισε πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα της έλλειψης ρευστότητας και του αρνητικού επενδυτικού περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει η αγορά.

 

Οι προειδοποιήσεις του κ.Καββαθά διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση της έρευνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία καταγράφεται, για το δεύτερο εξάμηνο πέρυσι, η συγκρατημένη αισιοδοξία που επικρατούσε για τις αλλαγές που μπορεί να φέρει η νέα κυβέρνηση.

 

Όπως είπε: «Οι επιχειρήσεις παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικές ως προς τις οικονομικές προοπτικές τους, με δεδομένο ότι τα δύο κυριότερα ζητήματα που τους απασχολούν, η ρευστότητα και το επενδυτικό περιβάλλον, όχι μόνο δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά ούτε και υπάρχει στον ορίζοντα κάποια συγκεκριμένη προοπτική σε επίπεδο οικονομικής συγκυρίας και οικονομικής πολιτικής. Αυτή η ανασφάλεια τροφοδοτεί σε μεγάλο βαθμό τις χαμηλές επιδόσεις στους δείκτες απασχόλησης».

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 3% του συνόλου των επιχειρήσεων τοποθετούν το ενδεχόμενο διακοπής λειτουργίας τους μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

 

Αυτό σημαίνει ότι τα λουκέτα για το επόμενο εξάμηνο θα προσεγγίσουν τις 8.500 με απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα.