Αποπροσανατολισμός ΜΜΕ για τα κόκκινα δάνεια

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σταματημό δεν έχουν τα δημοσιεύματα από διάφορα ΜΜΕ που προσπαθήσουν να πείσουν τη κοινή γνώμη ότι για όλα φταίνε τα κόκκινα δάνεια και οι Έλληνες δανειολήπτες, τους οποίους δεν σταματούν να καλούν να προσέλθουν στις τράπεζες για να σώσουν τα δάνεια τους.

Η εκτίμηση είναι αρνητική – διαβάζουμε – καθώς από τα 100 δις ευρώ κόκκινων δανείων, προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα 20 δις ευρώ. Και μας φέρνουν ως παράδειγμα, τι διδάσκει η ιρλανδική εταιρεία ΝΑΜΑ, που ανέλαβε την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων στην Ιρλανδία. Παρά το ότι έχουν υπάρξει άρθρα που λένε ότι ήταν μύθος ότι το μοντέλο της Ιρλανδίας για τα κόκκινα δάνεια είχε επιτυχία γιατί ακόμη και μέχρι σήμερα βγάζουν τα ΜΑΤ τον κόσμο από τα σπίτια που έχουν κατασχεθεί ή πήγαν σε πλειστηριασμούς.

Διαβάζουμε λοιπόν ότι τα προβληματικά δάνεια, που φτάνουν τα 100 δις ευρώ σε σύνολο 204 δις ευρώ, δομούνται ως εξής: Καταναλωτικά 16 δις, επιχειρηματικά πάσης φύσεως 44 δις, στεγαστικά περίπου 25-26 δις, ενώ τα υπόλοιπα είναι λοιπές κατηγορίες. Εδώ όμως υπάρχει και το θέμα ότι υπάρχει και ο νόμος περί συνυπευθυνότητας των τραπεζών στους δανεισμούς, ο οποίος όπως φαίνεται έχει ξεχαστεί. Είχαν ελέγξει τον δανειολήπτη; Γιατί, όπως είναι γνωστό σε όλους, τηλεφωνούσαν στον κόσμο και μοίραζαν δάνεια και πιστωτικές κάρτες αφειδώς. Εδώ λοιπόν δεν είναι υπεύθυνες οι τράπεζες βάσει του νόμου περί συνυπευθυνότητας; Φυσικά και είναι.

Εκτός αυτού όμως, διαβάζουμε συνεχώς ότι τον Φεβρουάριο του 2016 θα ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή η δυνατότητα πώλησης δανείων ιδιωτών σε τρίτους και βεβαίως και σε distress funds. Και ότι μέχρι τώρα η ΑΤΕ Bank είχε τις καλύτερες επιδόσεις στα κόκκινα δάνεια. Ξέρουμε όμως ότι ο καρδιολόγος κ.Αντωνίου από την Εύβοια κατέθεσε μήνυση για υπεξαίρεση αγροτικών επιδοτήσεων και απειλητικές επιστολές από πλευράς της ΑΤΕ Bank. Επίσης ότι ακολούθησε μια σκληρή τακτική απέναντι στους δανειολήπτες, οι οποίοι μετά από τις συναντήσεις τους με μεγαλοστελέχη της τράπεζας, έβγαιναν πραγματικά ψυχολογικά ράκη από την ασφυκτική ψυχολογική πίεση που είχαν υποστεί στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων.
Διαβάζουμε επίσης ότι από τα 50 δις προβλέψεων σε κούρεμα 30%, πχ στα 20 δις ευρώ από αυτά οι δανειολήπτες δεν θα χρωστούν 20δις αλλά 14 δις, με τον όρο ότι θα πληρώνουν. Το ερώτημα όμως είναι επί ποιου ποσού. Επί του αρχικού ποσού της σύμβασης ή του ποσού μετά τους τόκους υπερημερίας; Και η απάντηση από την πλευρά των δανειοληπτών είναι μια σειρά από παράνομους και καταχρηστικούς όρους που καθιστούν άκυρες τις δανειακές συμβάσεις, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!
εφόσον συμπεριλαμβάνονται στις συμβάσεις, συνιστούν ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ !!!

ΑΠ 912/2011
Πιστωτικά ιδρύματα. Ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε λόγω δανείου είτε από αλληλόχρεο λογαριασμό. Προσδιορισμός του ανωτέρω ύψους των τόκων που μπορούν να ζητηθούν νόμιμα με το καθεστώς του ν. 2789/2000 (αρ. 30), για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι την 31/12/2000.

ΑΠ 652/2010
Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Συμβάσεις χορήγησης πιστωτικής κάρτας και βιβλιαρίων καταθέσεως. Καταχρηστικότητα. Είναι καταχρηστικοί οι όροι:
1. Χρέωσης κατόχου πιστωτικής κάρτας για ανάληψη μετρητών από κατάστημα ή ΑΤΜ της ίδιας Τράπεζας.
2. Χρέωσης ποσού 50 ευρώ ως έξοδα εξέτασης αιτήματος βεβαίωσης οφειλών και χρέωσης εφάπαξ δαπάνης εξέτασης αιτήματος δανειοδότησης και προέγκρισης δανείων λόγω αοριστίας και υπέρμετρης χρέωσης σε περίπτωση μη έγκρισης (βλ. 961/2007 ΠΠρΑθ)
3. Χρέωσης σε ακίνητους λογαριασμούς και χρέωσης εξόδων τήρησης σε λογαριασμούς με μικρό υπόλοιπο
4. Καθορισμού κάθε φορά αριθμών ημερών δέσμευσης και μετάθεσης της έναρξης τοκοφορίας ποσών που κατατίθενται ή αναλαμβάνονται από άλλο κατάστημα από αυτό που τηρείται ο λογαριασμός
5. Αποκλεισμού της ευθύνης της Τράπεζας για δόλο ή βαρειά αμέλεια, εφόσον πραγματοποιήσει πληρωμή σε μη δικαιούχο, πριν την ενημέρωση του κατόχου για απώλεια του βιβλιαρίου

6. Γνωστοποίησης της τροποποίησης συμβατικών όρων μέσω φυλλαδίων ή ανακοινώσεων στα καταστήματα.

Έγκυρος ο όρος για μεταβολή του συμβατικού επιτοκίου πιστωτικής κάρτας μέχρι και 200% του ποσού της διαφορας μεταξύ του παλαιού και του νέου επιτοκίου σε συνδυασμό με τη μεταβολή του Βασικού Παρεμβατικού Επιτοκίου της ΕΚΤ.

ΠολΠρωτΑθ 7169/2010
Έννοια Καταναλωτή. Καταναλωτής είναι και ο έμπορος ή ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος συνάπτει τραπεζικές συμβάσεις εκτός των επαγγελματικών του συναλλαγών, εφόσον δεν υπερβαίνει το πρότυπο του μέσου επενδυτη (με κριτήρια την ειδική γνώση και εμπειρία, τη συστηματική ενασχόληση και την επένδυση μεγάλων χρηματικών ποσών).

ΕφΑθ 3956/2008
Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί οι όροι: α) προμήθειας στις κινήσεις λογαριασμών όταν υπερβαίνουν ένα όριο ανά μήνα β) προμήθειας στην κατάθεησ μετρητών υπέρ τρίτων που διατηρούν λογαριασμό στην Τράπεζα και γ) πιβολής τόκου στο σύνολο του δανείο και όχι στο μέρος αυτού που αποδεσμεύεται.

ΠολΠρωτΑθ 961/2007
Συμβάσεις Πιστωτικών Καρτών. Έντυπα τράπεζας με τίτλο ¨ΌΡΟΙ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ¨. Βιβλιάρια κατάθεσης ταμιευτηρίου. Γενικοί Όροι Συναλλαγών (ΓΟΣ). Καταχρηστικότητα. Ενώσεις Καταναλωτών. Συλλογική Αγωγή. Είναι καταχρηστικοί οι όροι πιστωτικών καρτών για αναδρομική χρέωση συμβατικών τόκων, για δικαίωμα μεταβολής συμβατικού επιτοκίου μόνο σε περίπτωση αυξήσεως του παρεμβατικού, για έξοδα ανάληψης μετρητών. Είναι καταχρηστικοί οι όροι τραπεζικών εντύπων για εφάπαξ δαπάνη εξέτασης αιτήματος δανειοδότησης, για χρεώσεις σε ακίνητους λογαριασμούς καταθέσεων. Είναι καταχρηστικοί οι όροι βιβλιαρίων καταθέσεων ταμιευτηρίου που προβλέπουν δικαίωμα της τράπεζας να διαφοροποιεί τα εκάστοτε ισχύοντα επιτόκια ανάλογα με το υπόλοιπο του λογαριασμού, καθορίζουν κάθε φορά αριθμό ημερών δέσμευσης της διαθεσιμότητας και μετάθεσης της έναρξης της τοκοφορίας (valeur), που αποκλείουν την ευθύνη της τράπεζας για δόλο ή βαριά αμέλεια, αν αυτή πραγματοποιήσει πληρωμή σε άλλο πρόσωπο με βάση το χαμένο βιβλιάριο ή και με πλαστή υπογραφή, εξόδων τήρησης-παρακολούθησης και κινήσεων για μέσο μηνιαίο υπόλοιπο μικρότερο εκείνου που ορίζει η τράπεζα, που επιτρέπουν στην τράπεζα να μεταβάλλει τους όρους λειτουργίας του λογαριασμού και τις τυχόν επιβαρύνσεις του, γνωστοποιώντας τις αλλαγές μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων ή ανακοινώσεων που διατίθενται ή αναρτώνται στα καταστήματά της.

ΠολΠρωτΑθ 711/2007
Κατάλογος προμηθειών τράπεζας. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών (ΓΟΣ). Καταχρηστικότητα. Ενώσεις Καταναλωτών. Συλλογική Αγωγή. Είναι καταχρηστικός ο όρος που κατά την κίνηση λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου που αφορά ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή κατάθεση επιταγής στα ταμεία της τράπεζας, χρεώνει τον καταναλωτή με ποσό το οποίο προβλέπεται σε σχετικό κατάλογο προμηθειών. Είναι καταχρηστικός ο όρος χρέωσης προμήθειας κατάθεσης μετρητών υπέρ τρίτων με καταχώρηση ειδικών οδηγιών. Είναι καταχρηστικός ο όρος δανειακών συμβάσεων με τον οποίο προβλέπεται η κατάθεση του προϊόντος του δανείου σε δεσμευμένο λογαριασμό του οφειλέτη στην τράπεζα και η σταδιακή αποδέσμευση αυτού με την ταυτόχρονη όμως καταβολή τόκου εκ μέρους του οφειλέτη-καταναλωτή για το σύνολο του ποσού του δανείου και όχι για το μέρος αυτού το οποίο βρίσκεται στη διάθεσή του

ΑΠ 430/2005
Στεγαστικά Δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών (ΓΟΣ). Καταχρηστικότητα Είναι καταχρηστικός ο όρος, κατά τον οποίο οι τόκοι υπολογίζονται με βάση το έτος 360 και όχι 365 ημερών, όπως και ο όρος για καταβολή αποζημίωσης από το δανειολήπτη, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου, η οποία ορίζεται σε ποσοστό επί του κεφαλαίου που καταβάλλεται πρόωρα. Μη καταχρηστικός ο όρος περί μετακύλισης της εισφοράς του Ν. 128/1975 στον καταναλωτή. Αποδεικτική δύναμη των βιβλίων της Τράπεζας ως προς τα έξοδα του δανείου.

ΑΠ 147/2004
Δάνεια. Πιστωτικές κάρτες. Καταχρηστικές ρήτρες. Παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Ενώσεις Καταναλωτών. Συλλογική Αγωγή. Αν η παραβίαση των διατάξεων του ν. 2472/1997 γίνει μέσω ρητρών που περιλήφθησαν σε σύμβαση προμηθευτή και καταναλωτή, χωρεί η κατά το άρθρο 10 παρ. 9 του ν. 2251/1994 συλλογική αγωγή προς προστασία των συλλογικών συμφερόντων από κάθε παράνομη συμπεριφορά του προμηθευτή, η οποία εκδικάζεται κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

ΕφΑθ 5253/2003
Τράπεζες. Στεγαστικά δάνεια. Γενικοί Όροι Συναλλαγών. Καταχρηστικοί όροι. Έξοδα χρηματοδότησης. Προμήθεια φακέλου Παράνομες επιβαρύνσεις. Υπέρμετρες εγγυήσεις. Καταγγελία σύμβασης δανείου. Καταχώριση προμηθειών. Αποδεικτική δύναμη βιβλίων Τράπεζας. Προεξόφληση δανείου. Αποζημίωση. Ευθύνη εγγυητή.

ΠoλΠρωτΑθ 6537/2001
Σύμβαση πιστώσεως σε ανοικτό λογαριασμό. Αλληλόχρεος λογαριασμός. Ανατοκισμός. Εφόσον δεν υπήρξε ιδιαίτερη συμφωνία ως προς την υποχρέωση καταβολής τόκου επί των τόκων υπερημερίας και οι τόκοι υπερημερίας αποτελούν ιδιαίτερο είδος τόκων διάφορο από εκείνο των συμβατικών, μπορούν πλέον να ζητηθούν μόνο με αγωγή και όχι με την έκδοση διαταγής πληρωμής.

ΠολΠρωτΑθ 6774/2003
Καταχρηστικότητα Γ.Ο.Σ.. Γενικός όρος, που επιτρέπει στην τράπεζα να καθορίζει εκάστοτε συμβατικό τόκο, με τον οποίο θα χρεώνεται ο λογαριασμός του πελάτη, στις περιπτώσεις τμηματικών εξοφλήσεων (καταβολών σε δόσεις), είναι καταχρηστικός και συνεπώς άκυρος, λόγω της αντίθεσης του στο άρθρο 2 παρ. 7 περ. ια του ν. 2251/1994.
Για όλες αυτές οι παράνομες χρεώσεις των τραπεζών θα πρέπει πρώτα να γίνει εκκαθάριση των οφειλών από όλους αυτούς τους άκυρους όρους, να μειωθεί το ποσό του χρέους και αν τότε θέλουν και μπορούν, να γίνει ρύθμιση επί του ποσού που θα προκύψει. Αυτό θα πρέπει να γράφουν και να λένε όσοι μιλάνε για τα κόκκινα δάνεια. Γιατί, όπως αποδεικνύεται, δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει και τι επικρατεί με τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών.

Σ.Α. / Radio1d.gr