Δεν αφήνει κανένα περιθώριο χαλάρωσης η «τρύπα» στο ασφαλιστικό

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι στέλνουν ξεκάθαρο προς την Ελλάδα και την όποια κυβέρνηση αναλάβει τα ηνία της χώρας, ότι θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έως τώρα.

 

Ορισμένα, δε, από τα μέτρα που προβλέπονται στο υφιστάμενο Μνημόνιο θα πρέπει ούτως ή άλλως να γίνουν, καθώς υπάρχουν προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών η «μαύρη τρύπα» του ασφαλιστικού συστήματος ανήλθε στα 6,6 δισ. ευρώ, ενώ μόνο πέρυσι απαιτήθηκαν επιπλέον πόροι 462 εκατ. ευρώ παρά τα μέτρα που έχουν ήδη αναληφθεί και εφαρμοστεί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος. Γι’ αυτό και η τρόικα ζητά ενοποιήσεις συνταξιοδοτικών ταμείων, περιορισμό των δαπανών, καθώς και άμεση συνάρτηση μεταξύ εισφορών και παροχών για όλα τα Ταμεία.

Πέραν των διαρθρωτικών αλλαγών, όμως, που η τρόικα θεωρεί απαραίτητες για να κλείσει ο έλεγχός της επιτυχώς, υπάρχουν και χρηματοδοτικές ανελαστικές υποχρεώσεις. Μέχρι τον Μάρτιο αυτές διαμορφώνονται στα 4,6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά για το 2015 φθάνουν στα 22,5 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, η λίστα με τις δράσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα από τη νέα κυβέρνηση, ώστε να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας, είναι μεγάλη. Σε αυτήν περιλαμβάνονται:

1. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού. Η τρόικα θεωρεί ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν νέα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ τουλάχιστον για φέτος.

2. Αλλαγές στη ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τον προσδιορισμό της δυνατότητας των οφειλετών να αποπληρώσουν και όχι μόνο.

3. Αλλαγές στη φορολογία. Η τρόικα επιμένει στην περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στη μεταρρύθμιση του καθεστώτος ΦΠΑ και στη διεύρυνση του ορισμού της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

4. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Θα πρέπει να προχωρήσει νέο ενιαίο μισθολόγιο και ο εξορθολογισμός των μη μισθολογικών παροχών.

5. Πτωχευτικός κώδικας. Η τρόικα επιμένει στην τροποποίηση του νόμου ώστε να είναι συμβατός με τις αναγκαίες αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

6. Μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

7. Αλλαγές στην αγορά εργασίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουν τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τις δράσεις των συνδικάτων.

8. Μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων. Πρόκειται για αλλαγές που εκκρεμούν και έχουν στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, η κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων και η περαιτέρω απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Επίσης, θα πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά φυσικού αερίου και να ανακοινωθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

9. Πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα συνεχίζει να θεωρεί σημαντική την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και ζητά την ολοκλήρωση 2 συμφωνιών παραχώρησης λιμένων, τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση κ.λπ.

 

Πηγή: Καθημερινή