Στα 816 εκατ. ευρώ υποχώρησε η αγορά καλλυντικών το 2013

Η αξία της εγχώριας αγοράς καλλυντικών (σε τιμές καταναλωτή) σημείωσε νέα υποχώρηση κατά 3,5%, στα 816 εκατ. ευρώ το 2013, η οποία, πάντως, ήταν αρκετά μικρότερη σε σχέση με το 2011, όταν και είχε σημειωθεί υποχώρηση κατά 9%, σύμφωνα με κλαδική μελέτη της Infobank Hellastat.

Σε σχέση με το επίπεδο του 2010, η αγορά λιανικής έχει υποστεί απώλεια περίπου 230 εκατ., μέγεθος που μεταφράζεται σε μείωση 22%.

Οπως αναφέρει η μελέτη, σε αυτή την πτωτική αγορά, παρατηρείται στροφή μεγάλου μέρους των καταναλωτών από τα ακριβότερα στα φθηνότερα προϊόντα.

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης των λιανικών πωλήσεων προέρχεται από τα προϊόντα μαλλιών και τα είδη περιποίησης προσώπου και σώματος.

Η υποχώρηση των προηγούμενων ετών επιβεβαιώνεται και από τη φθίνουσα πορεία του δείκτη κύκλου εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ για τα καταστήματα φαρμακευτικών και καλλυντικών. Το 2013 ο εν λόγω δείκτης σημείωσε περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού πτώσης του σε 15,4%, μειούμενος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Ωστόσο, τους πρώτους επτά μήνες του 2014 η αγορά καλλυντικών εμφανίζει ενδείξεις σταθερότητας, καθώς ο δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο 1,4% σε ετήσια βάση. Η μικρή αυτή ανάκαμψη οφείλεται στη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών της χώρας, όμως το λιανικό εμπόριο βρίσκεται ακόμη σε αρκετά πρώιμο στάδιο ανόδου, ώστε να γίνεται λόγος για οριστική έξοδο από την ύφεση των προηγούμενων ετών.

Η υποχώρηση της ζήτησης έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις στην παροχή σημαντικών προσφορών και εκπτώσεων, ιδίως στα επώνυμα προϊόντα. Επίσης, αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν σε αναδιοργάνωση των δικτύων τους και μείωση του αριθμού των καταστημάτων, καθώς αρκετά σημεία πώλησης εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας, όντας πλέον ζημιογόνα.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Κάτση, διευθύνοντα σύμβουλο της Infobank Hellastat, «η μικρή άνοδος του κύκλου εργασιών στην αγορά καλλυντικών το πρώτο επτάμηνο του 2014 δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά, ωστόσο η έξοδος από την ύφεση αναμένεται να είναι βραδεία λόγω της αρκετά μεγάλης υποχώρησης που προηγήθηκε».

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 43 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

• Οι συνολικές πωλήσεις το 2013 υποχώρησαν περαιτέρω κατά 7,6%, στα 375,28 εκατ.

• Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 36%, στα 18,17 εκατ., ενώ οι προ φόρων ζημίες του 2012, ύψους 6,20 εκατ., μετατράπηκαν σε κέρδη 12 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: Καθημερινή