Ελέγχονται 100 γιατροί του ΕΟΠΠΥ για υπερσυνταγογραφήσεις

Παραπεμπτικά για εξετάσεις που χορηγήθηκαν μέσα σε ένα μήνα αλλά θα μπορούσαν να καλύψουν ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό, φυσικοθεραπείες που υπερβαίνουν 20 φορές τον μέσο όρο της ειδικότητας και τρίπλεξ καρδιάς σε αμφιλεγόμενες περιπτώσεις, είναι λίγα μόνο από τα "λαβράκια" που έβγαλε ο έλεγχος του  ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς του Οργανισμού. 

Στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών του, ο Οργανισμός έχει ξεκινήσει συστηματικούς ελέγχους τόσο της συνταγογράφησης όσο και της ζήτησης παρακλινικών εξετάσεων. Η Διεύθυνσης Αξιολόγησης και Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΟΠΥΥ υπολόγισε τη σχετική δαπάνη που προκάλεσε κάθε γιατρός στον ΕΟΠΥΥ, έκανε σύγκριση των στοιχείων ανά ειδικότητα και διαπίστωσε 100 «ύποπτες» περιπτώσεις για παρακλινικές εξετάσεις ή θεραπευτικές πράξεις μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρόκειται για πιστοποιημένους και μη συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια σε παραπεμπτικά που χορηγούν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τις αποκαλύψεις, το υπουργείο Υγείας αλλά και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχουν αρχίσει να αλλάζουν τη στάση τους στο θέμα των καταγγελιών για υπερβάσεις εξετάσεων. Σύμφωνα με το Έθνος, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ανέφερε χθες ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και κάλεσε τα θεσμικά όργανα των γιατρών να συμβάλουν στην προσπάθεια ελέγχου των δαπανών του Οργανισμού. Ήδη ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε ενημερωτικές επιστολές στους 100 γιατρούς, με τις οποίες ζητά πειστικές απαντήσεις εντός πενθημέρου, με τους λόγους που έχουν γράψει παραπεμπτικά πολύ υψηλότερου κόστους από αυτό των συναδέλφων τους για παρακλινικές εξετάσεις.  

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στο εξής η διαδικασία θα αφήνει στους εγκαλούμενους σαφές περιθώριο να δώσουν εξηγήσεις, ενώ στην υπηρεσία ελέγχου θα παραπέμπονται μόνον οι περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις παραβατικότητας. 

 

Παραδείγματα
Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Καθημερινή ανέφερε την περίπτωση γιατρού καρδιολόγου στην Αττική που ήταν πρώτος σε κόστος παραπεμπτικών για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις μεταξύ των συναδέλφων του, με δαπάνη 13,49 φορές υψηλότερη του μέσου όρου της ειδικότητας. Μόνο σε 468 ασφαλισμένους είχε γράψει εντολές δαπάνης 57.911 ευρώ. Ιατρός φυσικής αποκατάστασης στη Β. Ελλάδα έγραψε παραπεμπτικά για φυσικοθεραπεία δαπάνης 20,5 φορές υψηλότερης του μέσου όρου της ειδικότητάς του. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr