«Η Ρωσία επιδιώκει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θέλει να αρχίσει «έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» καταλαμβάνοντας «στρατιωτικά και πολιτικά» τη χώρα του.

«Προσπάθειες για στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γιατσενιούκ μιλώντας στο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο.

«Ο κόσμος δεν έχει ακόμη ξεχάσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η Ρωσία θέλει ήδη να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως η υποστήριξη της Ρωσίας προς τους «τρομοκράτες» στην Ουκρανία αποτελεί ένα «διεθνές έγκλημα».
Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα, «να ενωθεί εναντίον της ρωσικής επίθεσης».

«Μόλις ένα χιλιόμετρο από τα ουκρανικά σύνορα τα ρωσικά στρατεύματα»
Ο υπουργός Άμυνας Μιχαΐλο Κοβάλ δήλωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα στη διάρκεια των ασκήσεών τους αυτή την εβδομάδα πλησίασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά δεν τα διέσχισαν.

Ο Κοβάλ είπε πως μια μονάδα των ρωσικών δυνάμεων πλησίασε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα στα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια, μετείχαν και αεροσκάφη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι έτοιμες να αποκρούσουν οποιαδήποτε επίθεση», πρόσθεσε ο Κοβάλ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Συνεχίζεται η επιχείρηση των Ουκρανών στο Σλαβιάνσκ
Tην ίδια ώρα, οι ουκρανικές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα τη δεύτερη φάση της επιχείρησής τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με στόχο τον πλήρη αποκλεισμό της ελεγχόμενης από φιλορώσους πόλης Σλαβιάνσκ, όπως δήλωσε στενός συνεργάτης του προέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.

«Πριν από 20 λεπτά. . . μονάδες των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων άρχισαν τη δεύτερη φάση, η οποία συνίσταται στο ότι πήραμε την απόφαση να αποκλείσουμε την πόλη Σλαβιάνσκ εντελώς και να μην δώσουμε καμιά ευκαιρία να εισέλθουν σε αυτές ενισχύσεις» που θα δρούσαν στο πλευρό των φιλορώσων, δήλωσε ο Σερχίι Πασίνκσι στους δημοσιογράφους.

Ο Πασίνσκι, προσωπάρχης του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ότι «η επιχείρηση θα συνεχιστεί.

Ο στόχος της είναι να αποκλειστούν οι τρομοκράτες στη Σλαβιάνσκ και να μην επιτραπεί (να υπάρξουν) απώλειες μεταξύ των πολιτών».

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters