Φοβερίζουν με πλειστηριασμούς οι τράπεζες τους δανειολήπτες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σκωτσέζικο ντους εφαρμόζουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια. Από τη μια αφήνουν να διαρρεύσουν πληροφορίες για σκέψεις περί διαγραφής δανείων, από την άλλη διαρρέουν φήμες για έναρξη των πλειστηριασμών, ακόμη και α’ κατοικίας από τη στιγμή που θα λάβουν τέλος οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων, οι οποίοι εδώ και πολλές μέρες κάνουν αποχή από τα καθήκοντά τους με αίτημα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Είναι απορίας άξιο το πώς θα μπορέσουν οι τράπεζες, με αυτή τη συμπεριφορά, να αποκαταστήσουν – όπως διατείνονται ότι θέλουν – την εμπιστοσύνη των καταθετών, ώστε να φέρουν πίσω τα χρήματα που έχουν αποσύρει από τις τράπεζες. Με αυτές τις πρακτικές τύπου ήξεις – αφίξεις, το μόνο που έχουν καταφέρει οι τράπεζες είναι να έχει χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη τους προς αυτές, ενώ αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι το μόνο που κάνουν είναι να απειλούν τους δανειολήπτες, καθώς διατηρούν πάντα την απειλή των πλειστηριασμών των κατοικιών και της ακίνητης περιουσίας τους.

Έτσι βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, «πληροφορίες» ότι οι τράπεζες θα διαγράφουν υπό προϋποθέσεις κάποια δάνεια. Και μάλιστα ότι ενδέχεται να απομειώσουν δάνεια ύψους έως και άνω των 20 δισ. ευρώ κατά τη διαδικασία διαχείρισης και αναδιάρθρωσης των προβληματικών χορηγήσεων και σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, τόσο ο σχεδιασμός των πιστωτικών ομίλων, όσο και η προτροπή του Γ.Στουρνάρα, δεν συνεπάγονται ότι οι τράπεζες θα αρχίσουν να χαρίζουν οφειλές και να «αγνοούν» απαιτήσεις. Ο μεγαλύτερος όγκος των απομειώσεων θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και μόνο στην περίπτωση που οι μέτοχοι επιθυμούν να προβούν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προσφέροντας νέα κεφάλαια στην εταιρεία. Διαγραφές οφειλών θα σημειωθούν και στα στεγαστικά δάνεια, αφού όμως προηγουμένως έχουν εξαντληθεί όλες οι διαθέσιμες μέθοδοι αναδιάρθρωσης.

Ο μεγαλύτερος όγκος των απομειώσεων θα αφορά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και μόνο στην περίπτωση που οι μέτοχοι επιθυμούν να προβούν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προσφέροντας νέα κεφάλαια στην εταιρεία. Διαγραφές οφειλών θα σημειωθούν και στα στεγαστικά δάνεια, αφού όμως προηγουμένως έχουν εξαντληθεί όλες οι διαθέσιμες μέθοδοι αναδιάρθρωσης.

Όμως, σύμφωνα με άλλες «πληροφορίες» που βγαίνουν στη δημοσιότητα, οι πλειστηριασμοί ακόμα και α’ κατοικίας, αναμένεται να ξεκινήσουν γρήγορα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πιέζει τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι τράπεζες σε πρώτη φάση θα βγάλουν σε πλειστηριασμό επαγγελματικά ακίνητα και βιομηχανικά ακίνητα. Μάλιστα, με βάση τραπεζικές πηγές οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν άμεσα αμέσως μόλις λήξουν οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων. Με βάση τα σενάρια που οι τράπεζες αφήνουν να διαρρεύσουν, η ΕΚΤ και ο SSM έχουν ζητήσει να μην υπάρξει καμία εξαίρεση και ότι εξαιρέσεις υπάρχουν θα έχουν αποκλειστικά προσωρινό χαρακτήρα. Είναι πολύ πιθανό τελικά να μην προστατευθεί ούτε η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς ακινήτων. Οι τράπεζες, μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα, διαθέτουν περίπου 200.000 ακίνητα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε πλειστηριασμούς. Ωστόσο ελλείψει ζήτησης εκ των πραγμάτων οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να λάβουν μαζική διάσταση.

Πώς λοιπόν μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη στις τράπεζες όταν τα στελέχη τους τη μια λένε το ένα και την άλλη το άλλο; Όχι καταθέσεις δεν θα επιστρέψουν, αλλά σιγά – σιγά, όσοι έχουν αφήσει τα λεφτά τους στις ελληνικές τράπεζες, θα αναζητήσουν άλλα, πιο ασφαλή ιδρύματα για να τα καταθέσουν. Και οι γερμανικές τράπεζες είναι ήδη έτοιμες να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Η πρώτη φορά Αριστερά πάντως, αγνοώντας τους κανόνες της αγοράς, όπως πιστοποιούν και οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της, ξεπουλά την ακίνητα περιουσία του δημοσίου.

Πρώτα απ’ όλα, με βάση το σχέδιο που καταρτίζεται, δέχεται  ο πρόεδρος του Υπερ-Ταμείου αποκρατικοποιήσεων να ορίζεται από τους δανειστές, δηλαδή ενδέχεται να είναι ξένος, ενώ στα περιουσιακά στοιχεία προς πώληση εντάσσονται ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ, οι τράπεζες, οι θυγατρικές τους, οι ΔΕΚΟ και όλα τα κρατικά ακίνητα. Το νέο Ταμείο θα έχει έδρα την Αθήνα, αλλά ουσιαστικά θα διοικείται από το… Λουξεμβούργο και τους εταίρους

Μόλις δε ολοκληρωθεί η στελέχωσή του θα αρχίσει και το «ξεπούλημα», αφού με βάση τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, σε ορίζοντα 30ετίας στο Ταμείο πρέπει να δημιουργηθεί αποθεματικό 50 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα του τρίτου δανείου που έλαβε η Ελλάδα το καλοκαίρι.