Μεγαλύτερη από τα «ασημικά» η πίτα των κόκκινων δανείων

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Μέλος ενός distress fund βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει συνομιλίες με τους κκ Τσακαλώτο και Στουρνάρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Συμμετέχει μάλιστα στην ειδική επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για τον ομογενή καθηγητή Οικονομικών του πανεπιστημίου του «Yale», John Geanakoplos. Ο ομογενής καθηγητής μετείχε ήδη μάλιστα στην πρώτη διευρυμένη σύσκεψη για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που διεξήχθη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή συνεργατών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Ο συγκεκριμένος καθηγητής φέρεται μάλιστα να είχε συνάντηση και με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

Όμως, όπως έγινε γνωστό, ο John Geanakoplos είναι συνιδρυτής του distress fund «Ellington Management Capital», το οποίο εξειδικεύεται στη διαχείριση ενυπόθηκων δανείων. Αλλά την παρούσα περίοδο φέρεται να τελεί σε «αναστολή» από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ έχει υπογράψει ειδική σύμβαση εμπιστευτικότητας με το Ελληνικό Δημόσιο.

Λογικό είναι βέβαια να απορεί κανείς με την επιλογή του συγκεκριμένου καθηγητή, καθώς είναι σα να βάζει κάποιος το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Την ίδια στιγμή, όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τις άμεσες υποχρεώσεις τους προς τράπεζες, ΔΕΚΟ και δημόσιο, μέχρι «να δουν τι θα γίνει». Πρόκειται για έναν αδιάψευστο δείκτη που δείχνει τον βαθμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση, στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και στις τράπεζες. Το θέμα είναι να μην αποκτήσει αυτή η τάση μόνιμα χαρακτηριστικά, να μην αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά και πλήξει έτσι περισσότερο την ήδη βαριά πληγωμένη από την κρίση Οικονομία.

Την ίδια στιγμή, με βάση και τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, το 39,8% των στεγαστικών δανείων (δηλαδή 4 στα 10) δεν εξυπηρετούνται με το ύψος τους να ανέρχεται περίπου στα 39 δισ. ευρώ. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και περί τις 30.000-50.000 δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες. Επίσης, περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις έχουν δανειστεί με εγγυήσεις ακινήτων και κινδυνεύουν να τα χάσουν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν υποθηκεύσει την προσωπική τους περιουσία ή ακόμη και την α’ κατοικία τους και τώρα κινδυνεύουν να πωληθεί σε distress fund. Παρά την οικονομική κρίση όμως που βιώνουμε και σε λίγο διάστημα θα λάβει τη μορφή κοινωνικής, όχι μόνο λόγω του προσφυγικού, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ετοιμάζονται να δώσουν γη και ύδωρ στους δανειστές.

Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται, η «πίτα» των κόκκινων δανείων είναι πολύ μεγαλύτερη από τα «ασημικά» της χώρας που πρόκειται να ξεπουληθούν. Και όλοι θέλουν να «βουτήξουν το χέρι τους στο μέλι». Γιατί, τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα ΜΜΕ κρύβουν αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά και οι 300 βουλευτές. Ότι το 50% των Ελλήνων φορολογούμενων είναι δανειολήπτες. Σ’αυτούς περιλαμβάνονται και αγρότες και το «κίνημα της γραβάτας», ακόμα και βουλευτές που πήραν δάνεια για να πληρώσουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Και πρέπει με κάποιο τρόπο όλοι αυτοί να μένουν και φοβισμένοι, αλλά και ικανοποιημένοι με κάποια ψίχουλα που τους πετά ή θα τους πετά αυτό το πολιτικό και οικονομικό σύστημα που τους χρέωσε εξ αρχής. Γιατί αν αντιληφθούν το πραγματικό παιχνίδι που παίζεται εις βάρος τους πίσω από τη πλάτη τους, τότε πολλοί είναι αυτοί που θα χάσουν τον ύπνο τους.