Η πρώτη επίσημη Βρετανική διαστημική αποστολή

puraulos-astronaytes-kazakstan-diastima-bretania

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκτόξευση του πυραύλου Soyuz, που μεταφέρει τριμελές πλήρωμα, ανάμεσά τους και τον βρετανό αστροναύτη Tim Peake, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Soyuz εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, με τη διαστημική αποστολή να διαρκεί 173 ημέρες. Το πλήρωμα του πυραύλου αποτελείται από τους Tim Peake, Yuri Malenchenko, and Tim Kopra.

Ο 43χρονος Tim Peake είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί εκτός ατμόσφαιρας, συμμετέχοντας σε ένα διαστημικό ταξίδι.

«Στην εκπαίδευση προετοιμαστήκαμε για όλα. Θα υπάρξουν βέβαια στιγμές φόβου. Πιστεύω πως η εκτόξευση και η επάνοδος είναι οι στιγμές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν δε, καταφέρω να κάνω έναν περίπατο στο διάστημα αυτό θα είναι μια πολύ ριψοκίνδυνη διαδικασία», δήλωσε στο Euronews και πρόσθεσε:

Πρόκειται να πάρω μέρος σε πολλά επιστημονικά πειράματα. Μόνο πάνω στο σώμα μου θα γίνουν 25 πειράματα. Κυρίως θα εξετάσουμε θέματα όπως η απώλεια οστικής μάζας, η απώλεια οστικής πυκνότητας, η απώλεια όρασης, αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτού του είδους τα πειράματα ελέγχουν την επίδραση του περιβάλλοντος μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητούμε απαντήσεις για μια σειρά από ασθένειες και την αντιμετώπισή τους με φάρμακα και εμβόλια. Είναι σε εξέλιξη σημαντικά ερευνητικά προγράμματα που θα έχουν καταπληκτική επίδραση για τους ανθρώπους.