Κύπρος: Δεν επιστρέφει η τρόικα

Η τρόικα ειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν θα έλθει στις 20 Ιανουαρίου στη Λευκωσία για την έκτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Κύπρου, λόγω της απόφασης της Βουλής να αναστείλει τον νόμο των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

 

Η αντιπολίτευση έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αναπομπή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη της αναστολής του νόμου. Η διάσταση με την τρόικα αναγκάζει την κυβέρνηση να επισπεύσει την προώθηση στη Βουλή των πέντε νομοσχεδίων αναφορικά με την αφερεγγυότητα και των κανονισμών για τις εκποιήσεις, για να αλλάξει η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Λίγο πριν την απόφαση της αναστολής του νόμου το Eurogroup είχε αποφασίσει εκταμίευση της δόσης των 350 εκ. ευρώ. Οι διεθνείς πιστωτές επέκριναν την απόφαση της κυπριακής Βουλής να αναστείλει την εφαρμογή για τις εκποιήσεις και το ΔΝΤ ανέστειλε τη δόση των 86 εκ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΡΙΚ, υπενθύμισε ότι ο γενικός εισαγγελέας γνωμάτευσε γραπτώς ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις στην πράξη δεν είναι εφαρμόσιμη χωρίς συμπληρωματικούς κανονισμούς.

 

«Έστω και χωρίς τους κανονισμούς, αποτελούσε μία μνημονιακή υποχρέωση στη βάση της οποίας η Κύπρος έχει εισπράξει 350 εκ. ευρώ», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε γιατί ο πρόεδρος ανέπεμψε τον νόμο της βουλής: «Η αναπομπή έγινε διότι με τον νόμο που ψήφισε η βουλή για αναστολή εφαρμογής των εκποιήσεων, δεν πρόσφερε κανένα όφελος, αλλά αντίθετα η απόφαση αυτή υπονόμευσε την αξιοπιστία της χώρας μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η αναστολή της εφαρμογής των εκποιήσεων σε συνάρτηση με τις αντιδράσεις των διεθνών πιστωτών, προκαλούν πρόβλημα στον στόχο της Κύπρου να βγει εκ νέου στις αγορές κατά το 2015. Ο υπουργός οικονομικών είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να βγει στις αγορές δύο φορές κατά το 2015.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, το ευμετάβλητο εξωγενές περιβάλλον σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το κυπριακό πρόγραμμα, απειλούν την πορεία οικονομικής ανάκαμψης και δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας.

Η κρίση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, η ενισχυμένη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα συνθέτουν το κοκτέιλ κινδύνων, που αντιμετωπίζει η Κύπρος από το εξωτερικό, αναφέρουν οι ίδιοι αναλυτές και επισημαίνουν ότι μπορεί να καταστεί εξαιρετικά δύσκολη η εφαρμογή του προγράμματος σε μια χρονιά, που το κράτος καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος 2,9 δισ. ευρώ.