Μέση απώλεια 30% στην αγορά της Θεσσαλονίκης τη διάρκεια των εορτών

Μέση απώλεια 30% κατέγραψε η αγορά της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, με το 82% των καταστηματαρχών να δηλώνει απογοητευμένο, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

 

Μόλις το 18% των εμπόρων της πόλης εμφανίζεται ικανοποιημένο από τον τζίρο της συγκεκριμένης περιόδου, είτε γιατί παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είτε γιατί “είδε” μια μικρή αύξηση.

 

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του ΕΣΘ, το 72% δήλωσε ότι είχε μείωση του τζίρου του, σε σχέση με πέρυσι, το 20% κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα, και μόνον το 7% των επιχειρήσεων ανέφεραν κέρδη.

 

Το 46% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι καλύτερη καταναλωτική κίνηση υπήρξε κατά την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, το 11% μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και το 38% εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και για τα δύο διαστήματα.

 

Στο μεταξύ, αρνητική καταγράφεται στην έρευνα του ΕΣΘ η θέση των εμπόρων αναφορικά με τη κίνηση των καταστημάτων τις τρεις Κυριακές που δούλεψε η αγορά, αφού όπως δήλωσαν “δεν ήταν η αναμενόμενη”.

 

Το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε απογοητευμένο από την κίνηση και των τριών Κυριακών και το 17% εξέφρασε ικανοποίηση για την κίνηση της τελευταίας Κυριακής πριν από τα Χριστούγεννα (21 Δεκεμβρίου). Ποσοστό 4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι καταγράφηκε καταναλωτική κίνηση την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και το 6% την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου.

 

Παρόμοια είναι η εικόνα που εμφάνισαν οι επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, και, κυρίως στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου ποσοστό 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους συγκριτικά με την περσινή εορταστική περίοδο και στην ανατολική πλευρά της πόλης, μείωση στα τζίρου “είδε” το 60% των επιχειρηματιών.

 

Η αγορά, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΣΘ, “εναποθέτει τις ελπίδες της στις εκπτώσεις που ξεκινούν στις 12 Ιανουαρίου, όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χαρακτηρίζονται από γενναίες μειώσεις των τιμών”.