Λ. Βατικιώτης στο radio1d.gr: Θηλιά στο “λαιμό” της Ελλάδας οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί

Την ώρα που γίνεται πολύς λόγος για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και για τις επικείμενες εκλογές και την…Προεδρολογία, η συζήτηση με έναν δημοσιογράφο -οικονομολόγο το Λεωνίδα Βατικιώτη για το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ είναι όχι ουσιαστική, αλλά ζωτικής σημασίας.

 

Κι αυτό γιατί την ώρα που η κοινή γνώμη στρέφει το βλέμμα στα …ψηφο-δέλτια , το εθνικό μας χρέος καλπάζει στο 176% του ΑΕΠ. Κι όπως διευκρινίζει ο κ Βατικιώτης “το ΔΝΤ κρίνει ότι ένα χρέος είναι βιώσιμο όταν είναι κάτω του 120% του ΑΕΠ”

 

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΨΕΜΑΤΑ


 

“Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει αυτά τα τελευταία 4.5 χρόνια και παρά τις αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού το Δημόσιο Χρέος παραμένει ή μάλλον αυξήθηκε στο 176% του ΑΕΠ Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί άλλη χώρα στον κόσμο που να έχει τέτοιο χρέος. Όπως είναι πασιφανές ένα τέτοιο χρέος δεν είναι βιώσιμο κατά κανένα ΤΡΟΠΟ.

 

Αρα είναι ένα μεγάλο ΨΕΜΑ .Όπως ένα μεγάλο ψέμα είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουμε. Περιμένουμε α καταστήσουμε το χρέος μας βιώσιμο τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι ότι το ΔΝΤ χρηματοδοτεί χώρες μόνο εάν το χρέος τους είναι κάτω του 120% .Στη λήξη αυτής της χροιάς θα πρέπει να πληρώσουμε τόκους και χρεωλύσια που αγγίζουν τα 30 δις σε έναν προυπολογισμό 180δις. Και όλα αυτά όταν περιληφθεί στο σύμφωνο του 2012 ότι υλοποιούμε την ποινικοποίηση των ελλειμμάτων που θέλει η ΕΕ θα καταθέτουμε δηλαδή ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με στόχο οι δαπάνες μας να μην υπερβαίνουν τα έσοδά μας. Και πόσα μπορεί να είναι τα έσοδα μιας χώρας όταν μειώνεται η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών της από την υπερφορολόγηση και τη συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων ; Άρα προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός της χώρας, προκειμένου να μην έχουμε ρήτρες εφόσον δεν θα συμμορφωνόμαστε , θα προχωρά η Κυβέρνηση σε ακόμη περισσότερες περικοπές και απολύσεις.

 

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ;


 

Ο κ Βατικιώτης εξηγεί ότι “η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η μονομερής διαγραφή του χρέους”.Ωστόσο ακούγοντας πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ Σταθάκης , αναρωτιέται κανείς εάν υπάρχει διαφοροποίηση ουσιαστική στις θέσεις του κινήματος για το ΧΡΕΟΣ. “Ο κ Σταθάκης αποκλείει τη μονομερή διαγραφή του ελληνικού χρέους. Όταν όμως αποκλείεις το δικαίωμα της μονομερούς ενέργειας, παραίτησε από τα όπλα σου” λέει ο κ Βατικιώτης.

 

Η αλήθεια είναι ότι στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε πριν από ένα χρόνο η άποψη που κυριάρχησε και καταγράφηκε από τα περισσότερα στελέχη ήταν “η διαγραφή του Δημόσιου Χρέους”, πρόταση που το τελευταίο διάστημα έχει…διανθιστεί με άλλες προοπτικές όπως την επιμήκυνση του Δημοσίου Χρέους και τη μείωση των επιτοκίων…

 

“Μη γελιόμαστε. Η μόνη λύση είναι η διαγραφή. Αλλιώς δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη. Θα διαχειριστούμε τη μιζέρια στην οποία βρισκόμαστε. Θα έχουμε 1.2 εκ ανέργους αλλά μόνο το 12% από αυτούς θα παίρνει για κάποιο διάστημα επίδομα ανεργίας. Αυτές είναι οι αλήθειες. Όπως αλήθεια είναι ότι αν και η έξοδος από το ευρώ δεν είναι αυτοσκοπός, η ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναπόφευκτη. Όσο μένουμε μέσα τόσο εθελοτυφλούμε και μειώνουμε ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Και ναι τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Και όχι δεν υπάρχουν λύσεις έτοιμες. Μήπως όμως έχουμε τώρα λύση ή προοπτική;” καταλήγει ο κ Βατικιώτης  οικονομικός αναλυτής αρθρογράφος μεταξύ άλλων στο περιοδικό Hellenic Nexus

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


 

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης σπούδασε στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και είναι διδάκτορας (Μάρτιος 2008) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η διδακτορική του διατριβή (που αξιολογήθηκε ομοφώνως με άριστα) αφορούσε την παγκόσμια οικονομία κι ειδικότερα τις αιτίες της οικονομικής κρίσης του 1970. Άπταιστα γνωρίζει δύο γλώσσες: Αγγλικά και Ισπανικά.

Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 1991, με εξειδίκευση σε θέματα διεθνών και οικονομίας. Γράφει στην εφημερίδα Πριν και στα περιοδικά Επίκαιρα, Unfollow και Nexus. Έχει πραγματοποιήσει δημοσιογραφικές αποστολές σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Στο παρελθόν  έχει εργαστεί στις εφημερίδες Ημερησία (υπεύθυνος ύλης του εβδομαδιαίου ενθέτου Τετράδια της Οικονομίας), Το Παρόν καθώς και σε άλλα έντυπα. Το 2009 είχε την ευθύνη της εκπομπής Στάσου τοπικά δες παγκόσμια στον τηλεοπτικό σταθμό της Δυτικής Ελλάδας, Super B. Επίσης είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Ουτοπία.

 

Στελίνα Μαργαριτίδου

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr