Μόνο το Υπερταμείο ενδιαφέρει τους δανειστές

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πιέζουν συνεχώς οι δανειστές για να λειτουργήσει το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει. Μάλιστα οι Γερμανοί θέλουν να τοποθετηθεί με διαδικασία «fastrack» του προσώπου που θα αναλάβει μάνατζερ του Υπερταμείου για ξεπουληθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ασημικά του ελληνικού κράτους και φυσικά γα να τα αρπάξουν όλο πιο γρήγορα και σε όλο πιο χαμηλή τιμή οι γερμανικές εταιρείες. Η άμεση λειτουργία του Υπερταμείου είναι το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές γιατί θέλουν να ξεκινήσει τη λειτουργία πριν το τέλος του 2016.

Άλλωστε ο Γερμανό υπουργός Οικονομικών, ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε το δήλωσε ευθαρσών μόλις χθες. Είπε ότι:

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει ορίσει τη διοίκηση του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του έτους». Η δήλωσή του αυτή ήρθε μάλιστα ούτε εικοσιτέσσερις ώρες μετά την παρόμοιου ύφους ανακοίνωση του Eurogroup. Δύο μηνύματα μέσα σε 48 ώρες για το ίδιο θέμα, λένε πολλά για τη γερμανική θέση που συνοψίζεται στο εξής: Κλείστε τις εκκρεμότητες με το υπερ-Ταμείο γρήγορα, και σε κλίμα συναίνεσης με τους δανειστές, δίχως κόντρες για το όνομα του Διευθύνοντος Συμβούλου, αφού διαφορετικά θα διακυβεύσετε την γρήγορη έναρξη λειτουργίας του.

Όπως διαβάζουμε μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση με τις δήθεν κόκκινες γραμμές, φέρεται να τα έχει βρει ήδη με τους δανειστές και η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί γρήγορα ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι οι δανειστές δεν έδωσαν ολόκληρη τη δόση των 2,8 δις ευρώ ου περίμενε η Ελλάδα καθώς πολύ το συνδέουν αυτό με την πίεση για τον ορισμό του μάνατζερ του Υπερταμείου. Οι δανειστές βιάζονται γιατί θέλουν να δείξουν στους ψηφοφόρους των χωρών τους ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα δεν εκταμιεύονται χωρίς αντίκρισμα. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ότι της λένε οι δανειστές γιατί δεν θέλει να υποστεί νέα «καψόνια» όπως το πρόσφατο της δόσης που σπάει στα δύο.

Ότι και να γίνει, το Υπερταμείο πρέπει να θωρείται σίγουρο ότι θα λειτουργήσει πριν τελειώσει το έτος. Αυτό θέλουν οι δανειστές και αυτό θα γίνει. Όπως πάντα. Η ελληνική κυβέρνηση σκύβε πάλι το κεφάλι, σβήνει κόκκινες γραμμές και κάνει ότι μπορεί για να εξυπηρετήσει τους δανειστές που θέλουν να αρπάξουν τη δημόσια περιουσία.