Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Νέες ρυθμίσεις υπέρ των δανειοληπτών και πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ανακοινώνει η κυβέρνηση. Αλλά ο κόσμος δύσκολα μπορεί να τους πιστέψει μετά από τόσα και τόσα μέτρα υπέρ της προστασίας των δανειοληπτών που στην ουσία άνοιξαν το δρόμο στις τράπεζες και στα distress funds να αρπάξουν σπίτια και επιχειρήσεις ανθρώπων που αδυνατούν πλέον να επιβιώσουν. Πόσο μάλλον να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και τις αδηφάγες τράπεζες.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι θα παγώσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο (φόρους κλπ) τουλάχιστον ως το τέλος του 2017. Αλλά υπάρχει μία παγίδα. Η ρύθμιση στόχο έχει να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια. Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προ τις τράπεζες. Δηλαδή προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.

Αλλά παρ’ όλα αυτά, ίσως υπάρξει μια μικρή προστασία της κύριας κατοικίας από χρέη προς το δημόσιο. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια αν η κυβέρνηση θα τηρήσει αυτή τη δέσμευσή της. Γιατί έχουμε το κακό προηγούμενο – πρόσφατο μάλιστα – της δωρεάν νομικής βοήθειας και του διαχωρισμού της από το τεκμαρτό εισόδημα. Κάτι που το νομοσχέδιο, μετά από συνεχείς και έντονες πιέσεις του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος προς όλα τα κόμματα και τους βουλευτές, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να το φέρει σε δημόσια διαβούλευση. Αλλά επί μήνες, από τη διαβούλευση έχει χαθεί στο δρόμο προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθεί και μετά να έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί και να γίνει νόμος του κράτους. Κι ακόμα περιμένουμε. Κι εμείς και τα εκατομμύρια των Ελλήνων δανειοληπτών.