Ντράγκι: Τέσσερις όροι για συμμετοχή στο QE

ΦΩΤΟ: REUTERS

ΦΩΤΟ: REUTERS

Η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την προϋπόθεση ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εν λόγω συμμετοχή, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Ευρωβουλής ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο κ. Ντράγκι παρέθεσε τις τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πρόκειται, όπως είπε, για τις εξής προυποθέσεις: 1) να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής, 2) να τηρεί τους στόχους αυτού του προγράμματος, 3) να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που γίνονται σήμερα και 4) να έχει την ανάλογη πιστοληπτική ικανότητα αυτός που εκδίδει τα ομόλογα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαφώνησε με τη θέση ευρωβουλευτή ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, υπάρχουν μεν κεφαλαιακές ελλείψεις, που προέκυψαν από τα τεστ αντοχής, ωστόσο, όπως είπε, αντιμετωπίζονται αυτή τη στιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συγκέντρωσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο κ. Ντράγκι χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι δεν πρόκειται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί το συνολικό ποσό των 25 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.