Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο θα αναγκαστούν να βάλουν και το φετινό χειμώνα στα ντεπόζιτα των σχολείων οι περισσότεροι δήμοι της Θεσσαλονίκης.

 

Οι σχολικές επιτροπές των ΟΤΑ πρέπει να κάνουν σφιχτή οικονομική διαχείριση τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο, ενώ οι πρώτες ανάγκες θα καλυφθούν με τα υπάρχοντα αποθέματα.

 

Η χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολείων -υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι τα τελευταία δύο χρόνια- δεν επαρκεί σχεδόν σε κανέναν δήμο της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής οι δήμοι έχουν παραλάβει και την τρίτη δόση -η καθεμία ανέρχεται στις περίπου 120.000 ευρώαπό το πρόγραμμα των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.

Σε πολλούς δήμους οι σχολικές μονάδες είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο φυσικού αερίου, όπως στις Συκιές-Νεάπολη και στην Καλαμαριά, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που προσανατολίζονται στην αλλαγή του καυστήρα πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση οι επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να διαχειριστούν με φειδώ τα κονδύλια, ενώ και φέτος εκτιμάται ότι οι δήμοι θα αναγκαστούν να κάνουν χρήση των ίδιων πόρων τους.

Για τα σχολεία που θερμαίνονται με πετρέλαιο αναμένονται έως τις 20-25 Οκτωβρίου οι σχετικοί διαγωνισμοί προμήθειας καυσίμων, ενώ σε ό,τι αφορά το αέριο οι δήμαρχοι ήδη έχουν ζητήσει από την ΕΠΑ να μη σταματήσει την παροχή, ακόμη κι αν υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή της επιχορήγησης. Δεσμεύτηκαν μάλιστα να καλύψουν το κόστος από τα έσοδα των δημοτικών ταμείων τους.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ


 

Τα συνολικά 67 σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο Θέρμης σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Στέλιο Αποστόλου δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα είτε θερμαίνονται με πετρέλαιο είτε με αέριο. Φέτος, όπως είπε, θα γίνουν ξεχωριστοί διαγωνισμοί ανά δημοτική ενότητα για την προμήθεια πετρελαίου στις 20 Οκτωβρίου. Στον ενιαίο δήμο σχολεία που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου υπάρχουν στη Θέρμη, το Τριάδι και τη Ραιδεστό, ενώ προγραμματίζεται να ενταχθούν και άλλα έξι σε Ραιδεστό και Τριάδι.

 

Στην Καλαμαριά σχεδόν το σύνολο των σχολείων θερμαίνεται με φυσικό αέριο, ενώ ο δήμος εκτιμά ότι θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες των 60 μονάδων, οι ανάγκες θέρμανσης των οποίων υπολογίζονται στα 120.000-150.000 ευρώ ετησίως. “Πιστεύω ότι, αν προβούμε σε μία καλή οικονομική διαχείριση, δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Ωστόσο, αν ανακύψουν μεγαλύτερες ανάγκες, τότε θα καλύψουμε το κόστος του λογαριασμού από ίδιους πόρους”, τόνισε ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη τα συνολικά 60 σχολεία θερμαίνονται με πετρέλαιο. “Θεωρώ ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με τη θέρμανση, καθώς στόχος μας είναι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση”, σημείωσε η εντεταλμένη σύμβουλος σε θέματα παιδείας Ελένη Γιαννούδη. Ανέφερε ότι η επιχορήγηση για τη θέρμανση φτάνει συνολικά τα 400.000 ευρώ, ωστόσο δεν επαρκεί πάντα για τις ανάγκες των σχολείων.

 

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών τα σχολεία είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο φυσικού αερίου και μόλις δύο θερμαίνονται με πετρέλαιο. “Τα χρήματα από την επιχορήγηση είναι περίπου 120.000 ευρώ και δεν επαρκούν, ωστόσο η δημοτική αρχή έχει φροντίσει να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες, εφόσον προκύψουν μέσα στο χειμώνα”, επισήμανε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Μιχάλης Βουλγαρίδης.

Σφιχτή διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων του θα αναγκαστεί να κάνει και ο δήμος Ωραιοκάστρου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των 42 σχολικών συγκροτημάτων. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων θα γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ, αν χρειαστεί να θερμανθούν νωρίτερα τα σχολεία, ο δήμος θα κάνει χρήση του περσινού αποθέματος.

Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης οι σχολικές επιτροπές συνεδρίασαν προ ημερών, προκειμένου να διαπιστώσουν ποιες είναι οι ανάγκες ενόψει του χειμώνα Τα σχολεία θερμαίνονται με φυσικό αέριο -μόλις ένα με πετρέλαιο- και, όπως είπε ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα το χειμώνα, παρότι η επιχορήγηση δεν είναι επαρκής.

 

Σίμος Δανιηλίδης «Θετική η εξέλιξη αλλά ημιτελής…»


 

Τη μερική ικανοποίηση του για το πρόγραμμα χρηματοδότησης της μετατροπής καυστήρων πετρελαίου σε φυσικού αερίου, που παρουσίασε προ ημερών ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, εκφράζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σημειώνοντας ότι αποτελεί μία πρώτη δικαίωση του αγώνα που πρώτος άρχισε πριν από έναν χρόνο.

“Σίγουρα πρόκειται για μία απόφαση που κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά από μόνη της δεν είναι αρκετή για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών με το κόστος πετρελαίου αλλά ούτε και για τη συνολική προστασία του περιβάλλοντος, η ρύπανση του οποίου εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε ο Σ. Δανιηλίδης.


 

Πηγή: Μακεδονία

 


Δείτε επίσης:

Τα μέτρα τους για να μην παγώσουν παίρνουν οι Θεσσαλονικείς

Έρχονται πρόστιμα για την καθαριότητα στη Θεσσαλονίκη

Φουρτούνες για τον Γ. Μπουτάρη

ΟΑΣΘ: Πρεμιέρα αυξήσεων με αντιδράσεις

Το κρουαζιερόπλοιο Silver Spirit στη Θεσσαλονίκη

Νέα «τρύπα» 1.100.000 ευρώ βρέθηκε στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Διαγράφονται τα πρόστιμα ανέργων επιβατών του ΟΑΣΘ