Πώς ρυθμίζονται τα χρέη 100.000 μικρομεσαίων

Ρύθμιση-πακέτο για 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με διαγραφές προστίμων και προσαυξήσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, την Εφορία και τα ταμεία και αποπληρωμή τους μέχρι και σε 120 δόσεις προωθεί η κυβέρνηση.

 

Ρυθμίσεις-«πακέτο» για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους θα μπορούν να πετύχουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση την περίοδο 2010-2013.

 

Το σχετικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη στην τρόικα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δίνει τη δυνατότητα, σε εθελοντική βάση, στους μικρούς αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες να πετύχουν «κούρεμα» των ανακεφαλαιοποιημένων τόκων των δανείων τους ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους, καθώς και διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων για καθυστερούμενες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Θα μπορούν επίσης να αποπληρώνουν τα χρέη τους ακόμη και σε 120 δόσεις.

 

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα από το Έθνος:

Οι ρυθμίσεις αφορούν 100.000 μικρομεσαία επιχειρήσεις με οφειλές προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Προϋπόθεση για υπαγωγή στο πρόγραμμα η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών και η συνέπεια του οφειλέτη.

 

υθμίσεις-«πακέτο» για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους θα μπορούν να πετύχουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση την περίοδο 2010-2013.

Το σχετικό νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη στην τρόικα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δίνει τη δυνατότητα, σε εθελοντική βάση, στους μικρούς αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες να πετύχουν «κούρεμα» των ανακεφαλαιοποιημένων τόκων των δανείων τους ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους, καθώς και διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων για καθυστερούμενες οφειλές προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Θα μπορούν επίσης να αποπληρώνουν τα χρέη τους ακόμη και σε 120 δόσεις.

Προϋπόθεση βέβαια για την υπαγωγή των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει διάρκεια ζωής το πολύ δύο χρόνια, είναι να ανάψουν το «πράσινο φως» οι πιστωτές, για την ακρίβεια οι τράπεζες αλλά και η συνέπεια στις υποχρεώσεις που βάζει η νέα ρύθμιση. Αν η επιχείρηση φανεί ασυνεπής ή κάνε κατάχρηση των διατάξεων, τότε αυτόματα το ρυθμιζόμενο χρέος θα αναβιώνει με προφανείς τις επιπτώσεις για τους παραβάτες.

 

Το νομοσχέδιο, για το οποίο ο κ Δένδιας φέρεται να έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, αφο ρά περί τις 100.000 μικρές επιχειρήσεις (με εργαζομένους από έναν έως εννιά) και άλλες 10.000 μεγαλύτερες Αυτές έχουν «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή καθυστερούν την πληρωμή των δόσεων τους ή έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις τραπεζικές οφειλές τους. Υπολογίζεται πως η πρώτη κατηγορία των επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές από 5 έως 7 δισ. ευρώ και η δεύτερη κοντά στα 32 με 33 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρούν πως αν καταφέρουν να μπουν περί τις 20.000 ή ίσως και 30.000, τότε το όφελος θα είναι τεράστιο για τα κρατικά ταμεία αλλά και για τις τράπεζες που θα δουν να μπαίνει ξανά ζεστό… χρήμα. Επιπλέον, το κέρδος πολλαπλασιάζεται καθώς οι επιχειρήσεις αυτές ζωντανεύουν… ξανά και μπαίνουν από το «μηδέν» στην παραγωγική διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών απαιτείται να υπάρχει ένα σχέδιο «εξυγίανσης» της επιχείρησης που θα το έχει συμφωνήσει ο ιδιοκτήτης της με τους πιστωτές. Αυτό θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το 60% των πιστωτών, όπου θα περιλαμβάνεται το 40% ενδεχόμενων εμπράγματων εξασφαλίσεων. Οι λύσεις θα δεσμεύουν όλους τους πιστωτές Tης εταιρείας, ακόμη κι αν δεν συμμετέχουν όλοι στο σχέδιο εξυγίανσης.  Τράπεζες και διοικήσεις επιχειρήσεων μπορούν να χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους, όπως κεφαλαιοποίηση χρεών Και ρύθμιση του δανείου αλλά και διαγραφή οφειλών από προσαυξήσεις προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πληροφορίες θέλουν το νομοσχέδιο να είχε αρχικά μία πρώτη ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2015. Ωστόσο, πληροφορίες λένε ότι μπορεί αυτή να μεταφερθεί ώστε n διάρκεια ιου σχεδίου να είναι δύο χρόνια. Η αίτηση θα υποβάλλεται στο δικαστήριο, θα μπορεί να συζητηθεί σε δύο μήνες και σε έναν μήνα από τη συζήτηση να εκδοθεί απόφαση υπαγωγής ά απόρριψης.
 

Οι τρόποι αναδιάρθρωσης οφειλών προς το Δημόσιο είναι:

 

■ Διαγραφή των προσαυξήσεων και προστίμων για τις υπερήμερες οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2010-2013. Το ποσοστό διαγραφής θα είναι ίδιο για όλους τους πιστωτές.

 

■ Πληρωμή των οφειλών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που υπάρχουν μέχρι το τέλος του 2013 σε ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Το ανώτατο χρονικό διάστημα είναι τα 10 χρόνια, ήτοι 120 δόσεις.

 

■ Εξόφληση των εργαζομένων εντός 12 μηνών.

 

Από τις ρυθμίσεις, όπως είναι ευνόητο, εξαιρούνται οι οφειλές από τη μη απόδοση ΦΠΑ και Φόρου

 

Μισθωτών Υπηρεσιών για αμοιβές που δεν έχουν καταβληθεί.

 

Οι ρυθμίσεις αφορούν όλες τις επιχειρήσεις. Για τις μικρές με αριθμό εργαζομένων έως 9 άτομα και τζίρο έως 900.000 ευρώ οι διαδικασίες θα είναι αυτοματοποιημένες. Κυρίως η λύση θα δίνεται μέσα από πολλές δόσεις για την αποπληρωμή των οφειλών. Επίσης οι προθεσμίες θα είναι διαφορετικές.