Το ένα τέταρτο των εσόδων από το ιρακινό πετρέλαιο ζητούν οι Κούρδοι

Η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν διεκδικεί την αύξηση στο 25% του μεριδίου της στις συνολικές πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου.

Οι περικοπές του προϋπολογισμού από τη Βαγδάτη έχουν αναγκάσει την περιφερειακή κυβέρνηση να ακολουθεί ανεξάρτητη πολιτική στις πωλήσεις πετρελαίου εκτός του ελέγχου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σαφέν Ντιζαγιέ.
 

Ο ίδιος ανέφερε ότι ενώ βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών η κυβέρνηση με έδρα την Αρμπίλ αναμένεται να λάβει το 17% των ιρακινών εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου, η συνολική αποτίμηση θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερη με βάση την αύξηση του πληθυσμού και της παραγωγής πετρελαίου.

«Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος και μάλιστα πιστεύουμε ότι θα μπορούσε κατά μέσο όρο να είναι στο 25%» είπε ο Ντιζαγιέ από την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν. 
 

«Το 17% ήταν απλά μια εκτίμηση, η οποία χρησιμοποιήθηκε. Αλλά ακόμα και τώρα δεν θα λάβουμε αυτό το ποσοστό. Φέτος λάβαμε μόνο το 10,5% του συνολικού προϋπολογισμού του Ιράκ» σημείωσε.

Καθώς η ιρακινή κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο περιοχών στο βόρειο τμήμα της χώρας, τις οποίες κατέλαβαν ισλαμιστές αντάρτες, οι δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της διαφιλονικούμενης πόλης του Κιρκούκ και των αγροτικών περιοχών που είναι εξαιρετικά πλούσιες σε αποθέματα πετρελαίου.

Το ιρακινό Κουρδιστάν προχωρά σε ανεξάρτητες από την κεντρική κυβέρνηση εξαγωγές πετρελαίου. Ένα ακόμη, το τρίτο, δεξαμενόπλοιο αναμένεται να φορτώσει τόνους αργού πετρελαίου από το μεσογειακό λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας στις 22 Ιουνίου, όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.