1 στους 2 Γάλλους ψήφισε “ναι” στα σκίτσα του Μωάμεθ

Ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η δημοσίευση σκίτσων του προφήτη Μωάμεθπιστεύει το 42% των Γάλλων ενώ ένας στους δύο (50%) τάσσονται υπέρ του περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, σε μια ερώτηση που υπενθυμίζει ότι “ορισμένοι μουσουλμάνοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από τη δημοσίευση γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ”, το 57% απάντησε ότι “δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι αντιδράσεις και να συνεχίσουν να δημοσιεύονται τέτοια σκίτσα” ενώ το 42% θεωρεί ότι “θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αυτές οι αντιδράσεις και να αποφεύγεται η δημοσίευση”. Το 1% δεν εξέφρασε άποψη.

 

Όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι: το 50% τάσσεται υπέρ ενός “περιορισμού” της, ενώ το 49% διαφωνεί και το 1% δεν απάντησε στο ερώτημα.

 

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (81%) οι ερωτηθέντες συμφωνούν να χάνουν τη γαλλική υπηκοότητα όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες στο γαλλικό έδαφος. Σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) θεωρούν ότι θα πρέπει “να απαγορεύεται να επιστρέψουν στη Γαλλία οι Γάλλοι πολίτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πήγαν να πολεμήσουν σε χώρες ή περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες”.

 

Από την άλλη, το 57% των Γάλλων δεν επιθυμεί “άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, την Υεμένη ή τη Λιβύη” και το 63% δεν θέλει “να ενταθούν οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ”.

 

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική και έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.003 προσώπων στο διάστημα 16-17 Ιανουαρίου.