Επίδομα 800 ευρώ και αναστολή συμβάσεων εργασίας: Ολες οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Επίδομα 800 ευρώ και αναστολή συμβάσεων εργασίας: Ολες οι προθεσμίες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων, στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», για το επίδομα 800 ευρώ ξεκινά σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που δημοσιοποίησε το iefimerida.gr, η πρώτη αίτηση για το επίδομα 800 ευρώ υποβάλεται από τον εργοδότη – επιχείρηση. Στη συνέχεια, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να μπουν σε ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σήμερα, εκδόθηκαν οι δύο πρώτες υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τη διαδικασία συμπλήρωσης των εντύπων από τις επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού.

Επίδομα 800 ευρώ & αναστολή συμβάσεων εργασίας -Οι ημερομηνίες
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μόλις ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο.

«Αυτό αφορά τις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να το συμπληρώσουν, μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιπες που είναι εν λειτουργία, αλλά έχουν πληγεί και έχουν συμπεριληφθεί στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας, μπορούν έως τις 20 Απριλίου» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι θα συμπληρώσουν το έντυπο από την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ το δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων ως εξαρτώμενοι με μισθωτή εργασία που ανεστάλη η λειτουργία τους με διοικητική εντολή, η δεύτερη κατηγορία είναι οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί, λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με συγκεκριμένους ΚΑΔ και οι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη σύμβαση της εργασίας τους. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι οι οποίοι, από την 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου, απολύθηκαν από τις επιχειρήσεις και δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.Πηγή: iefimerida.gr