360.000 αιτήσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Τρέχει με… 100 η ρύθμιση για τις οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 360.000 αιτήσεις, με το ρυθμιζόμενο ποσό να ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και τις εισπράξεις τα 250 εκατ. ευρώ.

 

Την ίδια ώρα ηλεκτρονικά μηνύματα στους οφειλέτες του Δημοσίου να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση των 100 δόσεων με την προκαταβολή διαγράφοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις, η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 26 Μαΐου, στέλνει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, μέσα σε 11 μέρες από την εφαρμογή της ρύθμισης των 100 δόσεων υποβλήθηκαν 240.000 αιτήσεις που καλύπτουν ποσό 2 δισ. ευρώ, όταν όλες μαζί οι προηγούμενες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης και του τετραμήνου του 2014 της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, συμπεριέλαβαν 2,2 δισ. ευρώ. Το ποσό που έχει εισρεύσει στα δημόσια ταμεία υπερβαίνει μέχρι στιγμής τα 140 εκατ. ευρώ.

 

Η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως όταν οι αιτήσεις ήταν στις 210.000, οι 163.487, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία, αφορούσαν οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ νομικών και φυσικών προσώπων και άνω του 1.000.000 ήταν μόλις 72 αιτήσεις.

 

Ενημέρωση

 

Με e-mail που αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών στους οφειλέτες τούς ενημερώνει ότι έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής των οφειλών τους σε ρύθμιση, με αίτηση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.gsis.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών εισόδου.

 

Η ρύθμιση περιλαμβάνει απαλλαγές από πρόσθετους φόρους ή τέλη του Ν. 2523/1997, πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης του Ν. 4174/2013 που έχουν συμβεβαιωθεί με την κύρια οφειλή και από προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν τις οφειλές.

 

Επίσης, εάν προκαταβληθεί ποσό (κατ’ ελάχιστο 200 €) βασικής οφειλής, παρέχεται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με το επιλεγμένο πρόγραμμα ρύθμισης.

 

Οι οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση επιβαρύνονται με μειωμένο ετήσιο επιτόκιο ύψους 3% αντί του ισχύοντος 8,76%, ενώ απαλλάσσονται από τόκους εάν το ύψος της συνολικής βασικής ρυθμισμένης οφειλής είναι μικρότερο των 5.000€. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια τη ρύθμισης, δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα των άρθρων 57 και 59 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και του άρθρου 6 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

 

Στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης, οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση «έσπασαν το φράγμα» των 120.000. Συνολικά έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έχουν εισρεύσει στα ταμεία 90 εκατομμύρια.

 

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών από 1ης Απριλίου και μετά. Να επισημανθεί πως στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ασφαλιστικές οφειλές προς τους φορείς, πλην ΝΑΤ, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 1 Απριλίου.

 

Ειδικά για ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του πρώην ΟΠΑΔ η αίτηση για υπαγωγή υποβάλλεται έως και την 30ή Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών.

Επιτάχυνση ελέγχων στις καταθέσεις

 

Ρύθμιση για την επιτάχυνση των ελέγχων στις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες προωθεί το ΥΠΟΙΚ και καλεί τους φορολογούμενους με «μαύρο χρήμα» οικειοθελώς να αποκαλύψουν το εισόδημα και να πληρώσουν κατ’ αποκοπή φόρο 15-20%, κλείνοντας κάθε άλλη εκκρεμότητα με την Εφορία, αποφεύγοντας τις ποινικές διώξεις.

 

Σύμφωνα με τοn σχεδιασμό, μέχρι τον Ιούνιο το ΥΠΟΙΚ θα ζητήσει αναλυτικά τα στοιχεία για τις κινήσεις λογαριασμών της τελευταίας 15ετίας από τις τράπεζες και με βάση έναν αλγόριθμο θα εντοπίζει τις αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως τον Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών θα έχει λάβει από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών όλα τα στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Από τα στοιχεί αυτά θα προκύψει η αύξηση του τραπεζικού υπολοίπου κάθε έτους. αλγόριθμος Στη συνέχεια με βάση έναν αλγόριθμο που θα βασίζεται και στο εισόδημα που έχει δηλώσει κάθε φορολογούμενος θα υπολογιστούν τα ποσά καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δήλωσε ο φορολογούμενος.

 

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν, προκειμένου να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο, να δηλώσουν οικειοθελώς τα ποσά που απέκρυψαν από την Εφορία και να καταβάλλουν έναν κατ’ αποκοπήν φόρο (π.χ. 15% έως 20%) επί των ποσών αυτών.

 

Ο έλεγχος αναμένεται να πραγματοποιηθεί για τα έτη από το 2000 και μετά και, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να πετύχει εισπρακτικά πρέπει οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν ότι αν δεν προσέλθουν οικειοθελώς να δηλώσουν τα «μαύρα ποσά» που διαθέτουν, θα ελεγχθούν και θα πληρώσουν τελικά πολύ υψηλότερο φόρο από αυτόν που τους προκύπτει με βάση τη ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης.

 

Πηγή: Έθνος