5 ερωτήσεις για να κάνετε στο παιδί σας πριν του αγοράσετε smartphone

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Είστε στο δρόμο για να πάρετε το παιδί σας από το σχολείο και έχει τρομερή κίνηση ή το τρένο σας έχει καθυστέρηση ή το αυτοκίνητό σας έχει πάθει βλάβη.
Εάν το παιδί σας είχε ένα τηλέφωνο, θα μπορούσατε να του πείτε ότι θα αργήσετε.

Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που οδηγούν πολλούς γονείς να αγοράσουν στα ανήλικα παιδιά τους το πρώτο τους τηλέφωνο.

Αλλά ακόμη και αν η ευκολία που θα σας δώσει είναι τεράστια – ­και το παιδί σας πιθανότατα να σας έχει παρακαλέσει για ένα­ – πώς ξέρετε ότι είναι πραγματικά έτοιμο;

Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα smartphone στο καμάρι σας, θα πρέπει να σκεφτείτε μερικά πράγματα, από το ποιος θα το πληρώσει και κατά πόσο υπεύθυνα θα το χρησιμοποιήσει. Όταν λοιπόν θα έρθει η στιγμή που θα αποφασίσετε να κάνετε το μεγάλο βήμα, θα πρέπει να ξεκινήσετε μία συζήτηση με τις παρακάτω πέντε ερωτήσεις.

1. Γιατί θέλει κινητό τηλέφωνο;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι πρέπει να περιμένετε όταν το παιδί σας θα πάρει για πρώτη φορά στα χέρια του το τηλέφωνο του αλλά και που θα χρειαστεί να βάλετε κάποια όρια. Θέλει να στέλνει μηνύματα με τους φίλους του ή να παίζει παιχνίδια για ώρες;

2. Αντιλαμβάνεται τους κανόνες της οικογένειας και του σχολείου για τη χρήση του τηλεφώνου;

Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν ότι πρέπει να απαντήσουν «ναι» σε αυτή την ερώτηση, αλλά και αυτό μπορεί να σταθεί αφορμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση για τους κανόνες της οικογένειας και του σχολείου γύρω από τη χρήση του τηλεφώνου. Από το αν μπορεί να κατεβάσει εφαρμογές χωρίς άδεια και για το αν επιτρέπετε να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο μέσα στη σχολική αίθουσα. Συζητήστε και τις συνέπειες αν δεν τηρηθούν οι κανόνες.

3. Ποιες νομίζει ότι είναι οι ανησυχίες που έχουν οι γονείς και οι καθηγητές για τα κινητά τηλέφωνα;

Αυτή η ερώτηση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιες θεωρεί το παιδί σας ότι είναι οι κύριες πηγές έντασης για στη χρήση του τηλεφώνου. Μέσω αυτής της κουβέντας θα μπορέσετε ακόμα να αναλύσετε τους προβληματισμούς σας όπως πόσο συχνά το παιδί σας είναι στο τηλέφωνο, αν χρησιμοποιεί τα social media και πώς θα χειριστεί μια κλήση ή ένα μήνυμα από έναν άγνωστο.

4. Πρέπει να καθορίσετε ποιες είναι οι περιπτώσεις που απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί το τηλέφωνο

Πρέπει να καθορίσετε ποιοι είναι οι περιπτώσεις που απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο. Π.χ. δεν παίζουμε με το τηλέφωνό μας όταν μιλάμε με τη γιαγιά, δεν τραβάμε φωτογραφίες στα αποδυτήρια, δεν παίρνουμε κανένα τηλέφωνο στο τραπέζι που τρώμε και ούτω καθεξής.

5. Τι θα κάνει αν χάσει ή σπάσει το τηλέφωνο;

Δυστυχώς, υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Συζητήστε σχετικά με το αν το τηλέφωνο θα αντικατασταθεί και, αν ναι, ποιος θα πληρώσει γι ‘αυτό. Μπορεί να κοπεί ένα μέρος από το χαρτζιλίκι για την αγορά ενός νέου τηλεφώνου!