5000 μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο παρά την κακοκαιρία

ΦΩΤΟ: REUTERS (ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΦΩΤΟ: REUTERS (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν από προχθές την περιοχή δεν φαίνονται ικανές να… σταματήσουν τις ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη Λέσβο.
Από την (Πέμπτη) μέχρι και σήμερα (Παρασκευή) στις 6 το πρωί καταγράφηκαν 5.224 μετανάστες και πρόσφυγες στο Κέντρο καταγραφής της Μόριας οι πρώτοι και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ οι δεύτεροι, ενώ παρά τις κακές καιρικές συνθήκες υπολογίζεται πως το ίδιο χρονικό διάστημα πέρασαν στο νησί περισσότερα από 6.000 άτομα.

Εξάλλου, μέχρι τα μεσάνυχτα χθες αναχώρησαν για τον Πειραιά και την Καβάλα 4.473 μετανάστες και πρόσφυγες. Σήμερα αυτοί που θα αναχωρήσουν με τα τακτικά αλλά και με έκτακτα δρομολόγια υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 5.000.

Να σημειωθεί ότι η καταγραφή ιδιαίτερα στο κέντρο καταγραφής της Μόριας γίνεται υπό τραγικές πραγματικά συνθήκες. Χιλιάδες άνθρωποι μένουν στην ύπαιθρο υπό καταρρακτώδη βροχή με ελάχιστους εθελοντές να επιχειρούν στήνοντας πρόχειρες κατασκευές ή μοιράζαντας κουβέρτες και πλαστικά αδιάβροχα μιας χρήσης. Προκειμένου να ζεσταθούν ανάβουν φωτιές σε ελαιοκτήματα γύρω από το κέντρο καταγραφής καίγοντας πλαστικά σκουπίδια αλλά και κλαδιά από τις ελιές.

Στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με τους Σύρους πρόσφυγες να διαμένουν στην πλειονότητά τους σε σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Χίο όπου παρόλη την κακοκαιρία χθες καταγράφηκαν 750 περίπου αφίξεις. Συνολικά στο νησί υπολογίζεται ότι σε στεγασμένους και δημόσιους υπαίθριους χώρους ζουν περίπου 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

Λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα σε Χίο και Μυτιλήνη.