6 συνήθειες που μας εμποδίζουν να κοιμηθούμε

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο τους, είτε δεν κοιμούνται αρκετά είτε δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ.

 

Το άγχος, η ένταση από την ημέρα αλλά και οι σκέψεις δεν σταματούν την ώρα που προσπαθούμε να κοιμηθούμε με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι. Υπάρχουν 6 ‘κακές’ συνήθειες που όλοι κάνουμε καθημερινά και δεν μας επιτρέπουν να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε την ώρα που πρέπει.

 

Τηλεοπτικές σειρές: Μπορεί μια τηλεοπτική σειρά να μας ‘κόψει’ τον ύπνο; Ναι, αλλά δεν φταίει ούτε η σειρά ούτε η τηλεόραση! Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα 82% των ανθρώπων που έχουν συνδρομητική τηλεόραση και κανάλια με σήριαλ κοιμούνται 2 με 3 ώρες λιγότερο. Η μανία μας με μια σειρά μπορεί να μας οδηγήσει σε μαραθώνιους παρακολούθησης επεισοδίων μέχρι να κλείνουν τα μάτια μας.

 

Η ‘θλίψη της Κυριακής’: Εάν κάθε Κυριακή (ή και κάθε μέρα) αισθάνεστε κάπως στεναχωρημένη όταν σκέφτεστε όλα όσα έχετε να κάνετε μέσα στην εβδομάδα, τότε σίγουρα ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

 

Επαγγελματικά τηλεφωνήματα και Email μετά τις 9; Οι άνθρωποι που εξακολουθούν να δουλεύουν και μετά τις 9 ή παίρνουν δουλειά και στο σπίτι, κοιμούνται τελικά λιγότερες ώρες από αυτούς που αφήνουν για την επόμενη μέρα όση δουλειά δεν πρόλαβαν μέσα στο οχτάωρό τους.

 

Λάθος διατροφή: Κάποιες τροφές μπορεί να σας κρατήσουν περισσότερη ώρα ξύπνιες. Το αλκοόλ και η καφεΐνη, ό,τι περιέχει ντομάτα αλλά και το πολύ νερό  μπορεί να σας κάνει να στριφογυρνάτε στο κρεβάτι για περισσότερη ώρα.

 

Άγχος: Ο τρόπος που αντιμετωπίζετε το άγχος και όχι το ίδιο το συναίσθημα μπορεί να προκαλέσει αϋπνία σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όσοι προσπαθούν να ξεχάσουν το άγχος τους και τα αγνοούν δυσκολεύονται να κοιμηθούν ενώ όσοι το αντιμετωπίζουν με χιούμορ  ή με θετική ματιά τελικά καταφέρνουν να απωθήσουν το στρες.

 

Αναβάλετε την ώρα του ύπνου;: Μερικές φορές αναβάλλουμε τον ύπνο χωρίς κανένα λόγο. Ίσως να θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχουμε μέσα σε μια πολυάσχολη μέρα ή απλά δεν έχουμε όρεξη να κοιμηθούμε. Έτσι κοιτάζουμε φωτογραφίες όλο το βράδυ ή καθόμαστε στον καναπέ. Εάν εκλάβετε τον ύπνο σαν μια επιβράβευση μετά από μια δύσκολη μέρα κι όχι σαν κάτι που πρέπει να κάνετε ίσως έχετε περισσότερη διάθεση να κοιμηθείτε.