72 ώρες αγωνίας στην Αθήνα

Εκρηκτικό σκηνικό και πρωτοφανή επιφυλακή στις αρχές προκαλεί για σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα το εντεινόμενο αδιέξοδο στην υπόθεση Ρωμανού, που συμπίπτει με τις εκδηλώσεις για την 6η μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

 

Τις ανησυχίες των επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ επέτεινε η χθεσινή καταδρομική επίθεση στο αστυνομικό τμήματος του Βύρωνα με δράστες μία ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων που γύρω στις 11.00 το βράδυ πέταξε βόμβα μολότοφ κατά του ΑΤ, προκαλώντας ζημιές σε υπηρεσιακό όχημα.

 

Η απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού και η πορεία για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου , δημιουργούν ένα θερμό τριήμερο που ούτως ή άλλως θα απαιτούσε αυξημένη επιφυλακή λόγω της επίσκεψης Νταβούτογλου.

 

Η ΕΛ.ΑΣ έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, τα οποία τέθηκαν από σήμερα σε εφαρμογή και οι διαθέσιμες αστυνομικές δυνάμεις ξεπερνούν ακόμα και το «μοντέλο Μέρκελ», όταν το κέντρο της Αθήνας είχε μετατραπεί σε φρούριο.

 

Περίπου 8.000 αστυνομικοί απ’ όλες τις υπηρεσίες βρίσκονται ήδη επί ποδός, ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί το σύνολο των αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων της Αττικής – περίπου 20.000 άτομα.

 

Με αφορμή και την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής αποφάσισε από σήμερα το πρωί την απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας πορείας ή διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας.

 

Η απόφαση ισχύει από τις 6 πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου. Η απαγόρευση συγκεντρώσεων και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν την ευρύτερη περιοχή του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, αλλά και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

 

Τις επόμενες 72 ώρες, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επεισοδίων στην πορεία για τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου.

 

Συσκέψεις

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις. Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω της απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού και την απορριπτική απόφαση του δικαστικού συμβουλίου να του χορηγηθεί άδεια φοίτησης.

 

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής βρίσκονται ήδη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και του Χαλανδρίου, ώστε να παρακολουθείται στενά η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και να αντιμετωπιστεί άμεσα οποιοδήποτε σκηνικό έντασης. Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έχει δοθεί εντολή στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής να δρομολογήσουν διπλές σκοπιές και να αυξήσουν τις περιπολίες της Αμεσης Δράσης και της ομάδας ΔΙΑΣ.

 

Το σχέδιο ασφαλείας προβλέπει και την αξιοποίηση των εναέριων αστυνομικών μέσων. Τα ελικόπτερα της αστυνομίας θα κάνουν συνεχείς περιπολίες πάνω από το κέντρο της πόλης και θα μεταδίδουν εικόνες απευθείας στο κέντρο επιχειρήσεων. Σημαντικό ρόλο για την πρόληψη γεγονότων θα παίξει και η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, ενώ στη ΓΑΔΑ και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη θα υπάρχουν εισαγγελείς και ενδέχεται να γίνουν προληπτικοί έλεγχοι και προσαγωγές.

 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επικαιροποιήθηκε η λίστα των πιθανών στόχων και αυξήθηκε η δύναμη της φύλαξης. Χαρακτηριστικό του συναγερμού που επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ είναι ότι σήμερα δεν θα λειτουργήσει η Σχολή Αξιωματικών και οι δόκιμοι θα «αξιοποιηθούν» σε φρούρηση στόχων σε επιλεγμένα σημεία.

 

Ταλαιπωρία περιμένει, πάντως, σήμερα και τους επιβάτες του μετρό καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι με εντολή της Αστυνομίας από τη 1 μετά το μεσημέρι θα κλείσουν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής» και «Κατεχάκη».

 

Πηγή: Έθνος