9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής

webbanner9

Με τη συμμετοχή 2746 μαθητών και 413 εκπαιδευτικών  από 149 σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά στις 25 Απριλίου το 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής.

Το συνέδριο –θεσμός θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Απριλίου και στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ όπου διεξάγεται θα παρουσιαστούν συνολικά 242 καινοτόμες εργασίες μαθητών με αντικείμενο τον προγραμματισμό εφαρμογών, την ρομποτική, τους αυτοματισμούς και ερευνητικά projects.

·       Το Συνέδριο φιλοξενεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσφυγόπουλα από τις ΔΥΕΠ Λαγκαδικίων και Αγίου Αθανασίου τα οποία σε συνεργασία με συντονιστές και εκπαιδευτικούς των ομάδων τους, θα παρουσιάσουν ηλεκτρονικά κάποιες δράσεις τους και βίντεο από τη ζωή τους στη χώρα μας.

·       Οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου ΕΕΕΕΚ Έδεσσας, θα μας παρουσιάσουν μια αξιόλογη πολυμεσική εφαρμογή με γαστρονομικές προτάσεις από όλη την Ελλάδα.

·       Μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης συνεργάζονται με μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στη δημιουργία Mobile εφαρμογής-κυνήγι Θησαυρού.

·       Με την ενδιαφέρουσα εφαρμογή τους οι μαθητές του ΕΠΑΛ και ΕΚ Αλεξάνδρειας προτείνουν την ανάπτυξη μεταφραστή από Αραβικά σε Ελληνικά για Android κινητά τηλέφωνα με σκοπό την υποστήριξη των προσφύγων.

·       Η ομάδα Ρομποτικής του 1ου Γυμναασσίου Καβάλας θα μας παρουσιάσει το ρομπότ ταχυδρόμο μέσα σε ένα οικισμό μικρογραφία να λύνει το πρόβλημα διανομής δεμάτων.

·       Οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Θερμαϊκού θα προτείνουν στους δήμους μια πρωτοποριακή κατασκευή που ανακυκλώνει πλαστικά μπουκάλια και προσφέρει πιατάκια με τροφή σε αδέσποτα ζώα της πόλης.

·       Το υδρορομπότ των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Χορτιάτη φιλοδοξεί να χρησιμοποιηθεί στη διεξαγωγή μετρήσεων στην λίμνη Κορώνεια και στις πηγές του Χορτιάτη.

·       Ένα «έξυπνο» μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης, που έχουν κατασκευάσει οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας θα παρουσιαστεί στο 9Ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής. Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι μπορεί μέσω κάποιας ακτίνας να ανιχνεύει τα «ειδικά μονοπάτια» και να ειδοποιεί ηχητικά για εμπόδια ή στροφές προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια και διευκόλυνση στην οποιαδήποτε μετακίνηση του χρήστη.

·       Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ και ΕΚ Γιαννιτσών θα παρουσιάσουν το Ηλιακό Ηλεκτρικό Ποδήλατο που έχουν κατασκευάσει και τα συστήματα ασφάλειας που έχουν ενσωματώσει.

·       Το Εσπερινό ΕΠΑΛ Κατερίνης θα παρουσιάσει ένα αυτοματοποιημένο και ρυθμισμένο για μέγιστη απόδοση και ασφάλεια Πάρκινγκ Αυτοκινήτων με φωτεινούς σηματοδότες.

·       Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης θα μετρήσουν τους παλμούς της καρδιάς μας συλλέγοντας τα δεδομένα από έναν αισθητήρα παλμών καρδιάς και μεταφέροντας με την τεχνολογίας επικοινωνίας Bluetooth τις μετρήσεις στη συσκευή (σε κινητό τηλέφωνο ή tablet)

·       Το    πρωτοποριακό έξυπνο ρομποτικό σύστημα «SmartCheck-in» θα παρουσιάσουν οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, χρησιμοποιώντας αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω του οποίου το σύστημα μαθαίνει μόνο του να διαχωρίζει τις μεγάλες αποσκευές που ταξιδεύουν transit από τις υπόλοιπες μεγάλες αποσκευές και τις χειραποσκευές.

·       Σχεδίασαν το σχολείο τους σε τρεις διαστάσεις και μας ξεναγούν σ αυτό εικονικά. Οι μαθητές του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου του ΑΠΘ συγκρότησαν τη δική τους 3D ομάδα και συστήνουν τη δουλειά τους.

·       Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό προσομοίωσης των συνθηκών που επικρατούν κατά τη διάρκεια κίνησης ενός οχήματος, οι μαθητές του 1ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν ένα περιβάλλον εικονικού εργαστηρίου Formula 1.

·       Ο ρομποτικός δρυοκολάπτης των μαθητών του 19ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συνδυάζει διαθεματικά στοιχεία Πληροφορικής , Ρομποτικής, Βιολογίας και Τεχνολογίας. Αποτελεί προσομοίωση της κίνησης ενός δρυοκολάπτη όταν βρίσκει την τροφή του κτυπώντας τον κορμό ενός δέντρου και ισορροπώντας κάθετα στο δέντρο με ρεαλιστικές κινήσεις της ουράς.

·       Ecohero ονομάζεται η διαδικτυακή εφαρμογή που δημιούργησαν οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Σερρών , προτρέποντας τους χρήστες να ακολουθήσουν εναλλακτικές μορφές μετακίνησης μέσα στην πόλη, διασκεδάζοντας!

Οι παραπάνω καινοτόμες και δημιουργικές προσπάθειες αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα της εφευρετικότητας των μαθητών που συμμετέχουν στον τετραήμερο συνέδριο. Όλες οι εργασίες πρωτοποριακές και ενδιαφέρουσες εκπλήσσουν ευχάριστα με τη θεματολογία τους: Έξυπνα σπίτια, παρουσίαση θεμάτων αρχαίας τεχνολογίας, ρομποτικές κατασκευές, εφαρμογές για κινητά και tablets , μαθητικές ιστοσελίδες, εκπαιδευτικά παιχνίδια , εργασίες για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό και την ασφάλεια στο διαδίκτυο και πολλά ακόμη αποδεικνύουν πως το τετραήμερο μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής , είναι πλέον ένας πρωτοποριακός εκπαιδευτικός θεσμός!

Το 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και την ευθύνη της διοργάνωσής του έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας &Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα ΝΟΗΣΙΣ-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας , το Σωματείο Φίλοι του Ιδρύματος Κ.Δ.Ε.Μ.Τ  και οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής.

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΤ3

 

Πληροφορίες για το συνέδριο και ζωντανή μετάδοση στην ιστοσελίδα

http://www.math-syn-pli.gr/