Γονείς φοιτητών: Ετοιμάζουν προσφυγές για τις μετεγγραφές

Στη Δικαιοσύνη σκοπεύουν να προσφύγουν γονείς φοιτητών που εισήχθησαν φέτος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με το λεγόμενο 10%, καθώς δεν τους δόθηκε το δικαίωμα μετεγγραφής.

 

Οι γονείς κάνουν λόγο για «κρατική αναλγησία», καθώς η εγκύκλιος περί μετεγγραφών δεν περιλαμβάνει τους συμμετέχοντες και επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2014, που κράτησαν τους βαθμούς του 2013, καλύπτοντας το 10% των θέσεων.

«Μ’ αυτήν την κατάφωρη αδικία, πλήττονται χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που με τις οικογένειές τους πίστεψαν στην αυτονόητη ισχύ του νόμου, υποβλήθηκαν σε μεγάλες οικονομικές επιβαρύνσεις, πέταξαν τη φοίτηση του προηγούμενου έτους στον κάλαθο των αχρήστων και τελικά έμειναν εκτός μετεγγραφών, γιατί έτσι αποφάσισαν κάποιοι στο υπουργείο Παιδείας, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι το κράτος είναι εχθρός των πολιτών αυτής της χώρας», σημειώνουν γονείς φοιτητών.

«Σύμφωνα με το νόμο Αρβανιτόπουλου, πολλά παιδιά που είχαν πετύχει στις εξετάσεις του 2013 και ήδη φοιτούσαν σε σχολές που δεν υπήρχαν αντίστοιχές τους στην πόλη μόνιμης κατοικίας τους, συμμετείχαν στις Εισαγωγικές Εξετάσεις του 2014 με το βαθμό που είχαν από τις εξετάσεις του 2013 και πέτυχαν σε σχολές που πληρούσαν τις ανωτέρω προαπαιτούμενες προϋποθέσεις. Ακολούθως, προκειμένου να εγγραφούν στις νέες σχολές, διαγράφηκαν από τις σχολές όπου ήδη φοιτούσαν το προηγούμενο έτος, μετακόμισαν και περίμεναν την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές, προκειμένου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για να φοιτήσουν στην πόλη μόνιμης κατοικίας τους», υποστηρίζουν γονείς φοιτητών σημειώνοντας πως το υπουργείο Παιδείας τους απέκλεισε με το επιχείρημα ότι η συμμετοχή τους με τους βαθμούς του 2013 δεν αποτελεί συμμετοχή στις εξετάσεις.

Αλλάζει ο νόμος για τις μετεγγραφές

 

Υπενθυμίζεται πως με το νόμο του περασμένου Μαΐου δόθηκε δικαίωμα μετεγγραφής σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και υποψηφίους με κοινωνικά κριτήρια, ενώ με τροπολογία, που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, προστέθηκε και μία ακόμη κατηγορία φοιτητών, με οικονομικά κριτήρια. Οι πρυτάνεις έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το νόμο για τις μετεγγραφές προειδοποιώντας ότι θα επικρατήσει ασφυξία στα κεντρικά πανεπιστήμια. Μέσα στο Σεπτέμβριο αποσαφηνίστηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι δεν έχουν δυνατότητα μετεγγραφής οι υποψήφιοι που διεκδίκησαν το 10% των θέσεων, αλλά όσοι έδωσαν εξετάσεις (90%).

Στο μεταξύ, ήδη έχει ξεκινήσει διαβούλευση για την αλλαγή του νόμου περί μετεγγραφών, αφού το υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει τα προβλήματα που ανακύπτουν με τη μετακίνηση εκατοντάδων φοιτητών σε περιζήτητες σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων.