Αγώνας δρόμου για να καθαρίσει η Φιλοσοφική

Στα μέσα Δεκέμβρη, στην καλύτερη περίπτωση, θα καθαρίσει η Φιλοσοφική από τα σκουπίδια που ταλαιπωρούν το κτίριο για μήνες.

 

Η νέα πρυτανική ηγεσία, που ανέλαβε τον Σεπτέμβρη, αναγκάστηκε να τρέξει με ταχείες διαδικασίες την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, ο οποίος έχει καθυστερήσει από τον Μάρτη, ενώ ως λύση ανάγκης μέχρι να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες έχει αποδεσμεύσει κάποια χρήματα για συνεργείο, το οποίο αραιά και πού καθαρίζει τους κοινόχρηστους χώρους και τις τουαλέτες.

Απογοητευτική εικόνα Η εικόνα, όμως, αυτή τπ στιγμή στο Ιδρυμα παραμένει απογοητευτική, καθώς τα απορρίμματα συσσωρεύονται ενώ οι τουαλέτες συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο για μολύνσεις. Οσο για τον Δήμο Αθηναίων που είχε προτείνει εθελοντικά να καθαρίσει το χώρο, επισκέφθηκε μία φορά το κτίριο, από το οποίο βέβαια απομάκρυνε πέντε τόνους σκουπιδιών.

Ο τελικός διαγωνισμός για την ανάληψη των καθηκόντων της καθαριότητας είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος και στην περίπτωση που υπάρξουν ενστάσεις, πολύ πιθανόν να μην προλάβει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς. Η Πρυτανεία του ΕΚΠΑ προσπαθεί να επιλύσει το θέμα εξαντλώντας κάθε νομικό παραθυράκι ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες, γι’ αυτό παράλληλα τρέχει και διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Μία μεταβατική σύμβαση, δηλαδή, για την καθαριότητα, η οποία, σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Αντώνη Καλοκαιρινό, βρίσκεται στην τελική φάση και πολύ πιθανόν μέσα στο επόμενο 1 Οήμερο ή 15νθήμερο να έχει ολοκληρωθεί.

Η λύση αυτή μπορεί να διαρκέσει 3-6 μήνες δίνοντας μια ανάσα στο Ιδρυμα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα των σκουπιδιών μέχρι να ολοκληρωθεί ο τελικός διαγωνισμός. Οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ που ανέλαβαν τον Σεπτέμβρη ρίχνουν τις ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία.

Αν και από την άνοιξη του 2014 η Φιλοσοφική πνιγόταν στα σκουπίδια, ο πρώην πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης καθυστέρησε εγκληματικά τις διαδικασίες του διαγωνισμού. Ηδη από τον περασμένο Μάρτιο το κτίριο της Φιλοσοφικής παρουσίαζε μία τραγική εικόνα και μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού δεν είχε καθαριστεί! Ο διαγωνισμός για την ανάληψη της καθαριότητας μπήκε σε μία σειρά από τον Σεπτέμβρη και, σύμφωνα με τον κ. Καλοκαιρινό, έχουν ήδπ κατατεθεί οι οικονομικές προσφορές και προχωράνε με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί.

Οπως ισχύει βέβαια σε όλους τους διαγωνισμούς, αγκάθι στην ολοκλήρωσή τους αποτελούν οι ενστάσεις από τις εταιρίες που απορρίφθηκαν, οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν την υπογραφή σύμβασης ακόμα και ένα χρόνο! Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η κατάσταση συνεχίζει να είναι αποπνικτική, με τις τουαλέτες να παραμένουν το μεγάλο πρόβλημα με κίνδυνο μολύνσεων, ενώ πριν από ένα μήνα σε συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει σπουδαστές κατήγγειλαν ότι ακόμα και εργαζόμενοι στο Ιδρυμα έχουν κολλήσει μυκητίαση. Ο Αντώνης Καλοκαιρινός έτυχε να είναι το «θύμα» της ομάδας των φοιτητών που δεν δίστασε να πετάξει μπροστά του δύο σακούλες με σκουπίδια.

 


Ευθύνες για κωλυσιεργία στην προηγούμενη πρυτανική αρχή και στον κ. Πελεγρίνη επιρρίπτει η νυν. Αντιδράσεις και καταγγελίες από τους φοιτητές.


Δήλωση

 

Σχετικά με το ζήτημα της καθαριότητας, αναφέρει στον «Ε.Τ.»: «Παρά τις προσπάθειες που γίνονται, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι για κάθε στάδιο στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε έχουμε ένα ορισμένο χρονοδιάγραμμα βάσει νόμου.

Το νομικό μας τμήμα κάνει ό,τι μπορεί για να επισπεύσουμε, όμως δεν είναι πάντα δυνατόν». Και καταλήγει: «Απολογούμαι στους γονείς για την κατάσταση που επικρατεί στον πανεπιστημιακό χώρο και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι από τπν πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε.

 

Πηγή: Ελέυθερος Τύπος