Αδιαφορεί η Κομισιόν για την αποτυχία του μνημονίου

Το κρέας …ψάρι (!) βαφτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με την αποτυχία του ελληνικού μνημονίου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, για το οποίο αρχικά είχαν στοχεύσει οι υποτιθέμενοι σωτήρες της Ελλάδας, αλλά στην ουσία σωτήρες της ελίτ, της τραπεζοκρατίας και γενικά του σαθρού οικοδομήματος διαφθοράς σε βάρος της κοινωνίας που οικοδόμησαν.

Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί κάνει λόγο για αύξηση των «εξαγωγών», συνυπολογίζοντας σ’ αυτές το ισοζύγιο υπηρεσιών, δηλ. ουσιαστικά την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, η οποία μπορεί να αποδοθεί και σε εξωγενείς παράγοντες (π.χ. στη αναταραχή σε ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Αίγυπτος) και κατά τ’ άλλα εξορκίζει τη «γνωστή» (σε ποιον και γιατί;) «ανελαστικότητα  των τιμών στην ελληνική αγορά προϊόντων» για να δικαιολογήσει τις «χαμηλές επιδόσεις» των κατά κυριολεξία εξαγωγών, δηλαδή των εξαγωγών προϊόντων.

 

Ο ίδιος ποιεί τη νύσσα σε ό,τι αφορά την αποστράγγιση της ρευστότητας και το υψηλό κόστος του χρήματος, ως αποτέλεσμα του τερατώδους ελληνικού δημόσιου χρέους, που μνημονεύεται στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή, προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει τελικά στο κύριο ζήτημα του κουρέματος του «χρέους» αυτού.

 

Ολα αυτά προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στην σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου. 
 

Η ερώτηση του κ. Χρυσόγονου έχει ως εξής: 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Επιτροπής, βασικός στόχος του ελληνικού προγράμματος (“μνημόνιο”), στη σχεδίαση και την επίβλεψη του οποίου μετέχει μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ήταν η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα, η αύξηση των εξαγωγών, με κύριο μοχλό τη συμπίεση του μισθολογικού κόστους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί μειώθηκαν κατά 25% στο διάστημα 2009-2014[1], οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο εννιάμηνο του 2014 σημείωσαν πτώση 4,4%[2], κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας και του υψηλού κόστους του χρήματος που αποτελούν έμμεσες συνέπειες του δυσθεώρητου βάρους του ελληνικού δημόσιου χρέους (174,9% του ΑΕΠ το 2013)[3].

Ερωτάται η Επιτροπή:

– σκοπεύει να παραδεχθεί τα τραγικά λάθη της στο σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος και να προωθήσει την αναδιάρθρωση (“haircut”) του ελληνικού δημόσιου χρέους με συμμετοχή των επίσημων πιστωτών (OSI), ώστε να τεθεί σε βιώσιμη τροχιά η ελληνική οικονομία;
 

Απάντηση του κ Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής (23.3.2015)

Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποτελεί βασικό στόχο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα. Κατά την περίοδο 1995-2010 η ανταγωνιστικότητα υπέστη πλήγμα εξαιτίας του ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (ΚΕΑΜΠ) ήταν κατά 17% υψηλότερο από τον μέσο όρο των εταίρων στην ευρωζώνη. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και της αγοράς προϊόντων και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα με λιγότερη γραφειοκρατία και σωστή φορολόγηση.
 
Οι ενέργειες που έγιναν σε όλα αυτά τα μέτωπα είχαν ως συνέπεια να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα στον εξαγωγικό τομέα. Από το 2012 έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι εξαγωγές[4]. Tο 2012 συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 1,2%, το 2013 κατά 2,1% και κατά 8,8% μάλιστα το 2014, ενώ την περίοδο  2008-2012 είχαν μειωθεί κατά 13%. Αυτή η βελτίωση οφείλεται κυρίως στις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,3% το 2012, κατά 1,7% το 2013 και κατά 12,7% in 2014, ως αποτέλεσμα κυρίως των προσαρμογών του εργασιακού κόστους στους τομείς έντασης εργασίας.
 
Η γνωστή ανελαστικότητα των τιμών στην ελληνική αγορά προϊόντων ευθύνεται για τις σχετικά χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις του τομέα των προϊόντων. Το πρόγραμμα προσαρμογής καταπολεμά και αυτές τις ανελαστικότητες, αλλά τα οφέλη δεν γίνονται αμέσως αισθητά.

 

Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί επιβεβαιώνει τον κυνισμό με τον οποιο οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Κομισιόν ως επίσημοι φορείς υπεράσπισης συμφερόντων των κερδοσκόπων δεν έχουν αλλάξει έστω και κατα ένα χιλιοστό τη σκληρή στάση τους απέναντι στον ελληνικό λαό. Αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται καν να πείσουν ότι μετά από πέντε χρόνια εσκεμμένης φτωχοποίησης του ελληνικού λαού βάσει ενός καλά οργανωμένου και καλά εκτελεσμένου σχεδίου που στοχεύει στη μετρατοπή της Ελλάδας από ανεξάρτητη χώρα σε αποικία χρέους αδιαφορούν παντελώς για το τί θα συμβεί στην χώρα μας και στο λαό μας στο μέλλον. Αραγε εμείς ως πολίτες αυτής της χώρας θα επιτρέψουμε να αλυσοδέσουν οι πιστωτές και τις επόμενες γενεές Ελλήνων και Ελληνίδων σε μια φούσκα χρέους που υφίσταται μόνο και μόνο για να παραμείνει όρθιο αυτό το οικοδόμημα των τοκογλύφων και παρασίτων που με τα λεφτά των φορολογούμενων διάγουν έκλυτο και όχι λιτό -όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης- βίο;

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr