Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού Έμπολα

Ο ιός Έμπολα εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και σε μικρότερο βαθμό τη Γουινέα με 44 νέα κρούσματα και στις τρεις αυτές χώρες και 21 θανάτους να έχουν καταγραφεί από τις 6 ως τις 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

 

Με τον νέο αυτόν απολογισμό, ο αριθμός των κρουσμάτων του Έμπολα στη Δυτική Αφρική ανήλθε σε 888, περιλαμβανομένων 539 θανάτων από τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

 

“Η τάση της επιδημίας στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε παραμένει επισφαλής με έναν μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων να καταγράφονται”, ανέφερε ο ΠΟΥ.

 

Στη Γουινέα, μόνο ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα, όπου ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

 

Την περασμένη εβδομάδα οι χώρες της Δυτικής Αφρικής και διεθνείς οργανισμοί υγείας υιοθέτησαν μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του Έμπολα. Σε αυτή περιλαμβάνονται η καλύτερη παρακολούθηση για τον εντοπισμό του ιού και η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.

 

Ο ιός Εμπολα προκαλεί ιογενή αιμορραγικό πυρετό, ο οποίος επηρεάζει όλα τα οργανικά συστήματα στο σώμα. Πήρε το όνομά του από τον ποταμό Εμπολα στη Λαΐκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), όπου ένα από τα πρώτα ξεσπάσματα σημειώθηκε το 1976. Την ίδια χρονιά σημειώθηκε ένα ακόμη ξέσπασμα στο Σουδάν.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεχωρίζει πέντε είδη το ιού. Τρία από αυτά έχουν συνδεθεί με μεγάλα ξεσπάσματα αιμορραγικού πυρετού στην Αφρική.