Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Δεν φεύγει από το ευρώ η Ελλάδα-Φτάνει με τις προκλήσεις

Την πεποίθησή του ότι η χώρα μας δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει τώρα να προκαλεί τους Έλληνες, εκφράζει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ», αναφερόμενος στις σημερινές εκλογές.

 

Ως προς μια πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως το ερώτημα είναι με ποιόν θα σχηματίσει κυβέρνηση, και ο ίδιος θεωρεί ότι θα είναι μάλλον μετριοπαθείς δυνάμεις.

 

Κατά την άποψή του, όταν σχηματιστεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, θα ήταν καλό αυτή να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ.

 

«Θα πρέπει να βρούμε έναν κοινό δρόμο με την Ελλάδα», τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή του στην «Έστεραϊχ.

 

Ήδη, πριν τρεις εβδομάδες και την περίοδο που κορυφωνόταν η εικοτολογία για το “Grexit”, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ είχε απευθύνει νουθεσίες προς τη Γερμανία για «αυτοσυγκράτηση στη συζήτηση ως προς την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

 

«Δεν είναι ούτε εύστοχο να αναμιγνύεται κανείς στους προεκλογικούς αγώνες άλλων χωρών, ούτε και να υπερερμηνεύει δηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο ενός προεκλογικού αγώνα», είχε επισημάνει ο Αυστριακός υπουργός, απευθυνόμενος προφανώς προς την ηγεσία του αδελφού κόμματος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

 

Επανειλημμένες «παρεμβάσεις» προς τους κοινοτικούς εταίρους, και όχι μόνο, για «μη ανάμιξη» στα εσωτερικά της Ελλάδας είχε κάνει τις προηγούμενες εβδομάδες και ο Αυστριακός Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος στην πλέον πρόσφατη τοποθέτησή του καταδίκαζε ως «περισσότερο από περιττή» και ως «ασέβεια απέναντι στους Έλληνες ψηφοφόρους όπως επίσης και απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες», την αναζωπυρωθείσα συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

 

«Όλα όσα συζητούνται σε έναν προεκλογικό αγώνα είναι υπόθεση των Ελλήνων. Τώρα θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα και είναι άσκοπο να δημιουργείται η εντύπωση μιας απειλής απέναντι στους Έλληνες, ενώ η παρέμβαση στη συζήτηση και η πρόκληση ανασφάλειας στους ανθρώπους δεν αποφέρει τίποτε», είχε τονίσει ο Αυστριακός καγκελάριος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ».