Αυτά είναι τα 10 καλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας σύμφωνα με τον υπ. Υγείας

Στην Αθήνα βρίσκονται τα 7 από τη δεκάδα, ποια είναι εκείνα που «διακρίθηκαν» για τις χαμηλές τους επιδόσεις.

Μπορεί το σύστημα υγείας να μην βρίσκεται, ομολογουμένως, στην καλύτερη κατάσταση, το υπουργείο Υγείας όμως δημοσιοποίησε λίστα με τα νοσοκομεία που διακρίνονται για την καλή τους λειτουργία.

 

Στη δεκάδα των καλύτερων νοσοκομείων που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνονται το νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Θεσσαλονίκη), το Γενικό Κρατικό Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων, το Σωτηρία και ο Ευαγγελισμός.

 

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα Σισμανόγλειο, Βενιζέλειο-Πανάνειο Ηρακλείου, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Ιπποκράτειο, Παναρκαδικό Τρίπολης και ο Ερυθρός Σταυρός.

 

Εργαλεία της αξιολόγησης, που έγινε από τους ειδικούς συμβούλους του υπουργείου, Νίκο Τσώλη και Βασίλη Αγγουρά, για την κατάρτιση της σχετικής λίστας αποτέλεσαν οι οικονομικοί και λειτουργικοί δείκτες, όπως αυτοί καταγράφονται στο ESYnet.

 

Αυτοί σχηματίζονται λαμβάνοντας υπόψη τις δαπάνες κάθε νοσοκομείου σε φάρμακα, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια, υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και άλλες υπηρεσίες, καθώς και με την κίνηση ασθενών για νοσηλεία, χειρουργεία, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και επείγοντα, όπως αναφέρει το news.gr.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα νοσοκομεία μεγάλης δυναμικότητας, άνω των 600 κλινών, με την πιο υψηλή αποδοτικότητα, τόσο οικονομικά όσο και λειτουργικά, περιλαμβάνονται το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Θεσσαλονίκη), το Γενικό Κρατικό Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων, το Σωτηρία, ο Ευαγγελισμός.

 

Καλές επιδόσεις είχαν επίσης πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας μικρής δυναμικότητας από 250 έως 400 κρεβάτια, με το top-10 να περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Αχιλλοπούλειο Βόλου, Γεννηματάς Θεσσαλονίκης, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κατερίνης, Βοστάνειο Μυτιλήνης, Κωνσταντοπούλειο Νέας Ιωνίας, Άγιος Ανδρέας Πατρών και Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

 

Τέλος, σε ακόμη πιο μικρά νοσοκομεία μέχρι 250 κλίνες την πιο υψηλή αποδοτικότητα είχαν τα Γενικά Νοσοκομεία Βέροιας, Διδυμότειχου, Δράμας, Κέρκυρας, Κορίνθου.

 

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται εννέα δημόσια νοσοκομεία που «διακρίθηκαν» για τις χαμηλές επιδόσεις τους και με οικονομικά κριτήρια και με λειτουργικά.

 

Τη λίστα με τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο κόκκινο αποτελούν τα νοσοκομεία Αιγίου, ΚΑΤ, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Θηβών, Μαμάτσειο Κοζάνης, Κουτλιμπάνειο Κοζάνης, Λειβαδιάς, Ανδρέα Παπανδρέου Ρόδου και Χαλκίδας.

 

«Όλα τα νοσοκομεία έχουν πάει εντός στόχων, είναι πολύ ευχάριστο αυτό. Κάποια νοσοκομεία όμως -όχι και με ευθύνη πάντα της διοικήσεώς τους αλλά και για αντικειμενικούς λόγους- κουβαλούν δυσλειτουργίες από το παρελθόν, άρα δεν ξεκίνησαν όλα από την ίδια αφετηρία», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.