Αυθαίρετη η περικοπή αναδρομικών

Βαθιά απογοήτευση και δυσφορία εκφράζουν οι δικαστικοί λειτουργοί για την περικοπή των αναδρομικών τους κατά 50%, την πληρωμή των υπολοίπων σε βάθος 3ετίας (36 δόσεις), αλλά και για διατάξεις που αφορούν την υπηρεσιακή τους κατάσταση και οι οποίες δεν άλλαξαν, παρά τα σχετικά τους αιτήματα αφού τις θεωρούν αντισυνταγματικές.

 

Σε έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια του Σώματος για την αυθαίρετη και αντισυνταγματική περικοπή των αναδρομικών και την καθυστερημένη αποπληρωμή του 50%, παρά την αμετάκλητη απόφαση του «Μισθοδικείου» και την αρχική έγκριση των σχετικών κονδυλίων με τον Ν. 4270/14.

 

Διαμαρτυρία

Παράλληλα διαμαρτύρονται έντονα γιατί, με υπουργική απόφαση, δόθηκε η δυνατότητα να καταβληθεί το 50% των αναδρομικών σε μία δόση μέσα στον Ιανουάριο μόνο σε εκείνους τους δικαστικούς λειτουργούς που συνταξιοδοτήθηκαν από 1ης/8/12 έως 30/6/14. Η ΕΔΕ κάνει λόγο για δυσμενή μεταχείριση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, χαρακτηρίζοντας «παράνομο και απαράδεκτο» να καταβάλλεται μια παροχή σε ορισμένη μόνο κατηγορία συνταξιούχων, χωρίς να έχει προηγουμένως καταβληθεί στους εν ενεργεία.

 

Στο έγγραφο (που συνυπογράφουν η πρόεδρος ΕΔΕ Β. Θάνου – Χριστοφίλου και η γ. γραμματέας Μ. Στενιώτη) εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για το ότι παραμένουν σε ισχύ (παρά τις πρόσφατες προσχηματικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, τροποποιήσεις) οι αντισυνταγματικές διατάξεις που επιτρέπουν με συνοπτικές διαδικασίες την περικοπή μισθού για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, αλλά και την περικοπή των δικαστικών διακοπών και της άδειας.

 

Η ΕΔΕ διαμαρτύρεται επίσης για την αύξηση (κατά 7) μόνο των θέσεων εισαγγελέων α’ βαθμού και όχι των δικαστών (παρά το μεγάλο φόρτο ποινικών – αστικών υποθέσεων), κάνοντας λόγο για δυσμενή σε βάρος τους διάκριση, που είναι απολύτως αδικαιολόγητη και απαράδεκτη.

 

Πηγή: Έθνος